Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Европа блокира над 300 млрд. евро на Руската централна банка

ЕС е замразил 19 млрд. от парите на руските олигарси.Коментар на Асен Агов

05.12.2022 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

Европа блокира над 300 млрд. евро на Руската централна банка и е замразила 19 млрд. от парите на руските олигарси. Европейската комисия и партньорите й смятат с тези пари да създадат структура, чрез която да управляват тези фондове и да подпомогнат възстановяването на Украйна. Как изглеждат тези цифри?

Коментар в студиото на „Брюксел 1“ на Асен Агов - журналист, бивш председател на външната комисия на парламента.

„Изглеждат ми напълно логични. Това показва, че Русия е държала много голяма част от средствата си, което е обичайна практика в свободния свят, за да събира дивиденти и проценти от лихвите от цялото това нещо и да увеличава своето богатство. Централните банки процедират по този начин, за да могат да натрупат лихви и с това да увеличават националното си богатство. Но аз си задавам въпроса: „Когато тръгваш да нападаш една страна като Украйна, не си ли даваш сметка, че това национално богатство ще бъде загубено, заедно с всичко онова, което се изразходва всекидневно във войната?“, казва Асен Агов.

Можем ли да наречем това „репарации“?

„Това е официалният термин, обикновено при мирните преговори, но щетите на Украйна от руската агресия, на украинската икономика и сега бомбардировките за унищожението на инфраструктурата на Украйна се изчисляват на около 600 млрд. евро. Като вземем предвид, че 380 млрд. са замразени от САЩ на Централната банка и 300 млрд. – от Европейската комисия, давате си сметка, че това е част от онова, което е необходимо на Украйна, за да се възстанови от тази война. Със сигурност ще отидат някъде към 1 трилион долара“, уверява гостът.

Има ли опция Русия да поиска обратно тези свои авоари, които са замразени от Европейската комисия по някакъв международноправен път?

„Те несъмнено ще ги поискат, дори от реалния резерв или от американските банки, но ще го направят само от срам, знаейки много добре, че няма да получат отговор. Само преди два месеца, когато се говори за преговори, Лавров – външният министър на Русия - каза: „Ние искаме откъс от репарации“. Е, добре, но един мир трябва да е справедлив“, категоричен е Асен Агов.

Целия разговор гледайте във видеото!