Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Журналист: Това, което обсъжда Историческата комисия, отдавна е документирано и ясно

Димитър Димитров с нова книга: "Светът за македонските българи"

10.11.2022 | 16:37 Редактор: Ваня Кузманова

В Американския център на Столична библиотека на пл. "Славейков" 4 беше представена новата книга на дългогодишния журналист във BBC - Лондон Димитър Димитров "Светът за македонските българи". Книгата показва какво са писали и публикували световни автори за Македония и българите там. Цитират се и книги на двама американци, които участват с български чети - Артър Смит и Алберт Сониксен: "В бой срещу турците на Балканите", 1908 и "Признания на един американски четник", 1909 г.

"Оригинални сканирани текстове на английски, френски и италиански са в книгата. Това са публикации от времето, когато се развиват събитията. Има много информация за Илинденско-преображенското въстание, от което догодина се навършват 120 години", разказа авторът в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR

"Английското списание "Sphere" през 1903 година пише: Македонското въстание, така дълго подготвяно от агитаторите, най-после е в своя разгар. Само българите са въстанали, гърците са пасивни, а албанците - активни на страната на турците. Или пък "Illustrazionne Italiana": Битолският българин се превърна в център на въстаническото движение и там сега са съсредоточени повечето от българските чети, които обикаляха по планини между Островското езеро и Шар планина", каза Димитров. 

"Виждате, че няма нужда Историческа комисия от двете страни да обсъжда дали са били македонски българи или нещо друго. Всичко е документирано", коментира Димитър Димитров.

"Светът за македонските българи" е книга за живота и бунтовете на българите в останалата под турска власт Македония, след Берлинския конгрес (1878) и се базира изцяло на публикации в Европа и Америка. Читателят ще намери, както преводите на български, така и сканираните оригинални съобщения и репортажи, анализи и  илюстрации от източниците като  английските:  Graphic, Illustrated London News, Black&White, Sphere; американските Harpers, Christian Herald, френските: L`Illustration, Le Monde Illustré, Pelerin, La Vie Illustée;. Италианските: Illustrazionne Italiana, Tribuma Illustrata, Domenica del Corriere”; германските: Illustrirte Zeitung, Gartenlaube; белгийските: Globe Illustré, National Illustré. Включени са също пасажи от книги за македонските българи от началото на 20 век. Тъй като книгата излиза в навечерието на 120-тата годишнина на въстанието на македонските българи от 1903, значителна част от нея е посветена на това събитие", посочи гостът.  

"Вижда се огромното внимание, с което в Европа и Америка следят борбата на македонските българи за свобода от турското потисничество", каза Димитър Димитров.

Целия разговор на Милена Милотинова гледайте във видеото.