Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

ИТ експерт: Хакерските атаки са хибридна война

От руска страна показват мускули, казва Борис Колев

24.10.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Руски хакери се прицелиха в български институции.

Какви са изводите и начините за превенция срещу хакерските атаки от Русия?

В студиото на „Брюксел 1“ говори ИТ експертът Борис Колев.

„Това не беше атака за компрометиране на системите или опит за крадене на данни. На практика не е много сериозна, но мащабът й беше впечатляващ. Това може би дава сигнал за заплаха – нещо като показно или предупреждение, за това, че имат капацитет и могат да направят големи щети. В същото време бяха свалили сайтовете на 20 американски летища, атакуваха големи компании, атакуваха японска инфраструктура. Бяха засегнати до 10 страни и различна инфраструктура“.

Хакерска атака или част от хибридна война.

„За мен това е хибридна война, която върви от много време, но се разшири покрай войната в Украйна. От руска страна показват мускули, показват колко могат“.

Има ли реална превенция и какви мерки взимат в Европа?

„Има, службите за сигурност на държавите вършат много сериозна работа. НАТО има служба, която блокира такъв тип атаки. Всъщност има доста координация. Службите за сигурност имат много повече средства и повече достъп до технологии.

Докато хакерите трябва да са скрити и нямат достъп до големи инфраструктури. Но такъв тип атаки означават, че хакерите са имали достъп до много голяма мрежа компрометирани устройства, от които всъщност атакуват сайтовете“, казва ИТ експертът.

Според Борис Колев, това говори, че тази атака е подготвяна много време. „Не се знае колко голям брой устройства и компютри са под техен контрол.

Всеки един компютър – домашен, служебен, може да бъде част от атака, без собственикът му да знае. Може да е хванал вирус, който в определен час може да атакува например правителствен сайт“.

„Устройството не дава сигнал, че е заразено с вирус“, казва ИТ експертът. „Мобилен телефон, домашна електроника – почти всяко устройство може да бъде хакнато и да бъде накарано да атакува например правителствен сайт“.

Целия разговор гледайте във видеото!