Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Йордан Божилов: Не трябва да подценяваме ядрената заплаха от Русия

Много страни от НАТО не изключват използване на тактически ядрени оръжия, коментира бившият зам.-министър на отбраната

17.10.2022 | 20:00 Редактор: Таня Харизанова

14 държави от НАТО заедно ще придобият модерните системи за защита от въздушни атаки.

Какво ще включва Европейският щит за ПВО. Как ще ни пази тази система?

„Тази система е още една крачка към укрепването на защитата на Европа и най-вече на Източния фланг. Важно е да се каже, че НАТО идентифицира Русия като основна заплаха за сигурността и поради това от известно време се укрепва отбранителната способност на държавите – разполагат се военни части със съответното оборудване, в България има италиански подразделения. Тази система е изключително важна, защото тя цели да защити Европа от различни видове ракети. Виждаме, че Русия използва ракетно въоръжение на територията на Украйна за поразяване на различни цели. Още по време на Студената война е изграждана отбрана срещу балистични ракети, вкл. и междуконтинентални. България има проект за модернизация на армията точно за изграждане на ракетна противовъздушна отбрана“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната.

Според Божилов, това означава, че системата ще бъде по-ефективна и цената ще бъде много по-ниска.

А на въпрос, кога ще бе произведена тази система, експертът отговори: „Това е деликатен въпрос, защото всички държави в НАТО и др. държави, търсят начин да подобрят въоръжението си и производствените системи са изключително натоварени. Очаквам 2025 г. да започне разполагането на части от тази система“.

За войната в Украйна Йордан Божилов е скептично настроен, защото вижда какво се опитва да наложи Русия, като начин на водене на война. Удрят се обекти на критичната инфраструктура, цивилни обекти. „Това подсказва, че ще се търси притискане на украинското управление и на украинското общество да приеме руските условия. Това не означава, че Украйна ще се предаде. Тя отвоюва доста от териториите си. Явно украинските военни имат по-добро управление и по-добра организация от руските, логистиката им е по-добра, както и помощта, която получават от западните страни. Новата помощ е да се усили противоракетната защита на украинските цивилни обекти“, добави Божилов.

Реална ли е ядрената заплаха?

„Не трябва да подценяваме този въпрос, защото Путин и Медведев ясно говорят, че няма да се поколебаят при определени условия да използват ядрено оръжие. Изключвам използването на оръжия с голям ефект. Но тактическите ядрени оръжия са с по-малък обсег на действие и с по-малък заряд. Това може да бъде например поразяване на кораб с ядрено торпедо. Т.е. няколко пъти по-малки отколкото бомбата, която беше пусната над Хирошима.

Според мен това е реалната заплаха. Цели се и психологически ефект – мислете си, мога да използвам и нещо друго. Много натовски страни не изключват използване на такова оръжие, което би пренесло войната в нов стадий“, коментира бившият зам.-военен министър.

Целия разговор гледайте във видеото!