Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ген. Попов: САЩ и ЕС не действаха правилно, войната става все по-кървава

Бившият началник на отбраната смята, че вторите самолети F-16 няма да бъдат гласувани в срок

13.10.2022 | 14:55 Редактор: Петя Кръстева

Украинската контраофанзива напредва в южните части на страната и продължава да нанася поражения на руските сили. Според президента на САЩ опасността от "ядрен армагедон" е на най-високото си равнище.

Заплахата е реална. Трябва да се върнем малко по-назад във времето и да слушаме какво казва Путин. Той прояви сериозна решителност, очевидно не успя, но неговата решителност не е сломена. САЩ и ЕС не действаха правилно, защото не постигнаха целите - войната продължава и става все по-кървава. Това заяви бившият началник на отбраната на България ген. Константин Попов в ефира на предаването "Брюксел 1".

По думите му Съединените щати и Европа трябва да проявят своята решителност.

"Трябва да се вземат изпреварващи мерки на полето на дипломацията и икономиката, включително и да доставяне на оръжие за Украйна", поясни той.

Според ген. Попов войната вече е преминала към по-тежък етап след обявяването на четирите украински области като част от Русия. 

"Трябва да се прояви смелост и да се поставят твърди условия. Европейските и българските лидери не бяха подготвени за това. Като че ли започва да се налага тезата, че новите времена изискват нови лидери", твърди той.

Бившият началник на отбраната смята, че изказването на украинския президент Володимир Зеленски - ЕС да нанесе удар на Русия преди да е използвала ядрено оръжие, е политическо послание, че това, "което прави Западът, не е достатъчно".

"България се занимава с всичко друго, но не и да погледне в бъдещето, което далеч не е толкова розово. Когато има тежка ситуация, трябва да се върви към обединение, а не чертаене на дебели червени линии", констатира Попов по отношение на програмите на партиите, влизащи в 48-ото Народно събрание.

В ефира на Bulgaria ON AIR той коментира и доставките на изтребители за България, които да осигурят защитата на небето ни. 

"Една от грешките на служебното правителство е, че не успява да обясни какво точно иска. Притеснявам се, че нямаме ясни приоритети и накрая ще останем с осем F-16 и някакви други самолети. Това ще е много тежка ситуация, трудно е да се поддържат два вида самолети. За да имаме "air policing" трябва да разполагаме с поне 16 самолета", разясни ген. Попов.

Бившият началник на отбраната изрази и опасенията си, че вторите самолети F-16 няма да могат да бъдат гласувани до 15 декември. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК