Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Посланик Марин Райков за Елизабет ||: Ангажирана личност, с огромна емпатия и силно присъствие

Тя провежда срещите си винаги изправена, добави посланикът

12.09.2022 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

По повод кончината на кралица Елизабет Втора в предаването „Брюксел 1“ включихме от Лондон посланика ни Марин Райков.

„Имах възможност да говоря с нея преди три години, когато връчвах акредитивните си писма. Споменът ми е доста пресен за един обмен, който беше изключително сърдечен. Тя знаеше не малко за страната ни, с мен говореше на английски, със съпругата ми говореше на френски, който владее перфектно. Задаваше въпроси от по-лично естество, но също така се интересуваше много от страната ни и познаваше като цяло двустранните ни отношения, включително и по теми, които точно в този момент вълнуваха българското общество, като трафика на хора и др.“

Марин Райков определи Елизабет Втора като ангажирана личност, с огромна емпатия и силно присъствие. Посланикът заяви, че тя провежда срещите си винаги изправена. “Така, както е провела срещата за въвеждане на новия министър-председател във функциите й и това само часове преди кончината си. Събрала е сили, за да бъде изправена и да изпълни докрай своя дълг“, добави посланик Райков.

Какво да очакваме от новия крал Чарлс Трети?

„Очакванията са да продължи традицията, да осигури приемственост и да продължи да бъде обединяваща фигура във Великобритания, защото монархията е тази специфична спойка, която в миналото е държала империята и която днес е символ на единството на нациите в Обединеното кралство“.

Какво е посланието на тази епоха и как Елизабет Втора стана толкова обичана от хората?

„Още когато поема тази отговорност, тя излъчва желание да изпълни своя дълг. Едва на 21 г. тя се обръща към нацията и поема ангажимент да се придържа към този дълг. Тогава тя се заклева във вярност на империята, в интересите на империята. Нейното присъствие в обществото е много силно. Тя е и първата кралица, чието коронясване беше предавано по телевизията. Когато дебатът се е разгърнал, дали това да бъде допуснато или не, тя е казва: “Те трябва да ме видят, за да ми повярват!“ Тя е имала наистина амбицията да спечели доверието на своите поданици, нещо, което успя да направи“.

Посланик Райков се надява, че крал Чарлс Трети ще бъде точно толкова привързан към ценностите на приятелството с всички европейски нации, включително и България. „Нямам никакво съмнение, че пред нашите отношения стои един доста оптимистичен период на развитие“.

Целия разговор гледайте във видеото!