Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Семерджиев: Газовата връзка с Гърция можеше да се построи за година, година и половина

Чирен трябваше да бъде разширен още през 2009 г, когато „Газпром“ ни спря газа, добави бившият шеф на „ Булгартрансгаз“

06.08.2022 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Брюксел 1" гостува Ангел Семерджиев, бивш председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и бивш директор на "Булгартрансгаз". Като директор на компанията той започва проучванията и договорите за изграждането на интерконектора с Гърция.

"Системният оператор беше единственото дружество в страната, което имаше възможност да направи предварителното проучване за гръцката връзка, тъй като идеята за нея възниква още с договарянето на азербайджанския газ и построяването на Трансадриатическия газопровод и по тази връзка да се получава природен газ. И в тази връзка трябва да се разглежда като практически абсолютно съществена диверсификация на доставките на природен газ, защото източникът е вече Азербайджан и връзката, по която се получава и газопровода е различен от тези газопроводи, по които ние получавахме 20 г. по връзката през Румъния газа от Русия, а след това вече получаваме по Турски поток и връзката на нашата система с Турски поток", казва Ангел Семерджиев.

Има ли достатъчно газ Азербайджан, за да снабди и нас? Т

"Как се определят и как се подписват договори за доставка, когато има някакъв район, в който има добив на газ за основа на плановете за добив се подписват и дългосрочни договори за доставка. Вследствие на тези планове за добив е подписан и нашия договор за един милиард кубика на година. Още не си спомням точната година, но беше тогава от 2009 - 2010 г. окончателно оформен, така че, ние ще имаме това количество. Разбира се, когато се добива газът, могат да се променят в известни граници плановете за добив и да се увеличава добива в зависимост от търсенето на пазара. Определено има възможност. Аз съм уверен, че Азербайджан има възможност да повиши добивите, така че да доставя допълнителни количества, но те определено не са големи, защото всички количества, които се добиват, са обвързани с дългосрочни договори с плановете за добив. Така че има възможност сега на мен  ми е трудно, защото нямам информацията, тези, които са преговаряли, има точната информация, а за съжаление нямам какви количества Азербайджан е готов да даде допълнително на тези вече договорените. Сигурен съм, че има възможност на базата на увеличения на добива, но точно какви количества и то за нашия договор, за нас трябва да стана ясно от самите преговарящи", коментира бившият шеф на "Булгартрансгаз".

Можеше ли "Булгартрансгаз" да изгради гръцката газова връзка?

"Можеше, тя е доста по-евтина, отколкото разширението, което беше направено. "Булгаргаз" можеше и досега да е разширил Чирен, тъй като още 2009 г., когато "Газпром" спря зимата на 5 януари 200 9г. Помня много добре. Тогава бях и изпълнителния директор и знам какво правехме, за да осигурим газа, за потребителите в България. А още тогава беше ясно, че Чирен трябва да бъде разширен. Това е напълно възможно да се поемат първо зимните пикове и да се осигури сигурност на доставката, то точно в такива случаи, когато за определени периоди може да се спре или по технически причина подаването на газ тогава през Украйна, или пък по някакви други", заяви бившият шеф на КЕВР.

"Откакто се борим с доставките на природен газ и следим нещата в Българи, едно нещо е много постоянно. Това е потреблението на природен газ на "Топлофикация", независимо от обстоятелствата и цените. Тоест, комфортът, който хората изискват, когато използват тази услуга, много малко се влияе от цените или проблемите, които има газовата система и досега не е допускано да се ограничава топлоснабдяването заради липса на газ.

Пак няма да се допусне, защото имаме количества от Азербайджан. Количествата, които се договарят допълнително чрез другите търговци в района. Говори се за договори за доставка с LG танкери през Гърция и Турция. Така че, при тази ситуация потреблението на "Топлофикация" според мен ще бъде осигурено и подозирам, че  няма да усетим съществени проблеми като потребители. Но индустрията определено ще понесе последствията от намалените количества газ и ще трябва да се въвеждат ограничения. Виждате, че Европейската комисия  много навреме сигнализира за необходимостта от намаление потреблението на газ с около 15 процента или за 15 процента говорим средно за страните от Европейския съюз. Като имате предвид, че само до началото на юли потреблението в ЕС е намаляло с 10 процента по естествен начин. По пазарен начин е отрегулиран заради високите и бързо променящи се цени".

По повод нарастващиге цени, Ангел Семерджиев заяви:

"Когато се сравняват цените, се сравняват коректно, защото чух много много некоректни сравнения. А  ние трябва да кажем, че за съжаление формулата, която ние имаме след 20-та година за доставките на природния газ, където 70 процента е на база борсовата цена,  в холандската борсова цена, ние няма как да избягаме от тази цена, защото дори и "Газпром" да ни доставя, ако 70% от количествата са по борсовите цени, които са над 220 евро вече за мегаватчас. Това значи над 400 лева, над 450 за мегаватчас. Ние няма как да избягаме от тези цени. Спасението и аз мисля, че тогава е допусната съществена грешка, защото газ, който се доставя по газопроводи, няма как да се формира цената му на борси, които основно получават газа по други пакети по друг тип доставка, които са към момента, когато има необходимост от газ или LNG - терминали".

Ангел Семерджиев заяви, че интерконекторът с Гърция е можел още тогава да се построи в рамките на година, година и половина.

Целия разговор гледайте във видеото!