Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Пламен Павлов, БГА: Добивът на Азербайджан е недостатъчен дори за тях

15 % икономии на газ в България са неизпълними, добавя И. Найденов от БФИЕК

25.07.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

ЕК предложи да въведем 15 % икономии в употребата на газ. Трябва да се подготвим за прекъсване на изцяло руски газ, заяви Урсула фон дер Лайен. В студиото на предаването „Брюксел 1“ са Ивайло Найденов, изпълнителен директор на БФИЕК и Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

Какви ще са последиците от въвеждането на 15 % съкращаване на консумацията на газ?

Ивайло Найденов бе категоричен, че „тази цел в България е неизпълнима. ЕК изхожда от някакви усреднени показатели, на база ЕС, като на първо място препоръчва да се намали използването на газ в електропроизводството. При нас обаче газът в електропроизводството е с много малък дял – под 6 %, и това са само топлофикационни дружества. Ако намалим употреблението на газ, трябва да намалим и топлоподаването за битовите и обществени потребители. Индустрията не може да намали потреблението си на газ с тези 15 %, тъй като това означава да намалим работата си и да не изпълним поръчките, да освободим хора. Има технологични процеси, където, ако газът бъде намален, ще има сериозни последици. Може да се стигне и до аварии“, предупреди Найденов.

Според експерта, ако договорите не се изпълнят, ще има неустойки. А те ще се платят от предприятията.

„Искаме да видим каква е българската национална позиция по този въпрос. Това е различно от ограничаването на потреблението при недостиг, което е уредено в българското законодателства. Във всички енергийни политики все повече се налага позицията на ЕС.“

Пламен Павлов даде подробности за употребата на газ в ЕС: „Колко е 15 % от потреблението на Европа? Между 55 и 60 млрд. кубика. От Русия Европа получава около 183 млрд. От LNG получава 18 млрд. Т. е., каква е тази мярка, какво цели? Единственият краен резултат ще бъде ограничаване, намаляване, затрудняване на нашите икономики. Това ограничение не решава нищо с руския газ.

Изходът е Европа да се подготви и тогава да взема решения. Да се готвим и ние и тогава да вземем решение. Ние сме неподготвени, но и самата Европа е неподготвена.

Една от страните, които бяха подготвени, беше Полша, защото тя зареди своите хранилища и осигури газ за годишното си потребление. При нас това е абсурдно. Дори да напълним хранилището, пак няма да стигне. Такива решения се взимат след като се направи анализ, за да не вреди на икономиката“, заяви експертът.

Според „Булгаргаз“ има осигурен газ за до средата на август. След това никой не знае.

Павлов коментира, че е „абсурдно е през нас да минават тръбни инфрастуктури практически за целия регион, а ние да се отказваме да платим и да си получим газа. По повод посещението на премиера в Азербайджан – абсурдно е да се решава проблемът от днес за днес. Защото самият добив на Азербайджан е недостатъчен за тях, както и за дългосрочните договори. Дефицитът им е за 1.8 млрд. кубика“.

Пламен Павлов е категоричен, че „трябва да получаваме газ оттам, откъдето имаме договор. Дългосрочният договор с „Газпром“ не е прекъснат. На 20-ти юли изтече тримесечният срок, в който може едностранно да бъде прекратен договора и те могат да го прекратят, което ще бъде трагедия за нас. Полезният ход е да си платим и да си получаваме газа. „Турски поток“ и „Балкански поток“ е напълнен на 100%, с изключение на нашия капацитет. Всички останали капацитети – за Унгария, за Сърбия, за Гърция, за Турция са плътно изпълнени. Само ние не. А ние сме първата страна по тръбите“.

Найденов се съгласи, че „това е бърза стъпка за осигуряване на природен газ поне до края на годината и то на сравнително конкурентна цена“.

Урсула фон дер Лайен предупреди, че може да спрат въобще доставките на руски газ за ЕС.

Павлов бе категоричен:„Невъзможно е да се случи. Това значи, че може да спрат предприятията. Да вземем „Топлофикация София“. Просто няма да има отопление. Вместо да икономизираме политиката, ние направихме обратното – политизирахме икономиката“.

Целия разговор гледайте във видеото!