Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Български учени в ЕП: РСМ не е готова да започне европреговори

Учените запознаха евродепутатите с конкретни нарушения на права

13.06.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Проф. Анна Кочева от Института по български език на БАН, проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет и член на Македонския научен институт, проф. Николай Овчаров от Института по археология на БАН и доц. Спас Ташев от Демотрафския институт на БАН посетиха ЕП по покана на евродепутата Ангел Джамбазки. Те се срещнаха с групата на Консерваторите и реформистите в ЕП, групата за приятелство с РСМ, с българските евродепутати.

"Проведохме много срещи, най-голямата от тях - със 70 евродепутати, беше с групата на консерваторите в ЕП – това е една десета от ЕП. 200 книги на БАН по темата на английски език буквално бяха разграбени", каза проф. Николай Овчаров в специалното студио след срещите им в Страсбург в разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR. По думите на четиримата учени предстои още много работа, тези срещи са били  само отваряне на вратата за представяне на проблемите, които има Р Северна Македония като държава. 

"Един от тези проблеми е правата на човека. Ние изнесохме актуални случаи от 2021-2022 година, с които нагледно показахме, че Скопие не покрива копенхагенските критерии за еврочленство. Първата информация, която представихме на евродепутатите, беше порочното преброяване. Започнахме с него от съвременните аспекти, тъй като в неотдавнашната резолюция на Европейският парламент се казваше, че Скопие е направило важна крачка, провеждайки това преброяване, а в същото време става въпрос за една чисто статистическа акция, в която има много пороци, особено по отношение на лицата, които се чувстват българи," разказа доц. Спас Ташев.

"На първо място беше нарушен един основен принцип в съвременната демографска статистика - принципът на декларативността. На практика на една част от лицата, които се чувстват като етнически българи, не е позволено да се регистрират като такива, въпреки тяхното волеизявление, като дори е направена подмяна на тяхната воля. Те са били заставяни да докажат своята българска етническа принадлежност чрез документ. И в тези случаи лицата, които притежават български документи за самоличност, в данните са представени като български граждани, живеещи в Р Северна Македония, а не като етнически българи. По този начин на практика е намален броят на тези, които се чувстват етнически българи.  Бройката тук е 20 000 души - Скопие официално обяви, че се декларирали 20 хиляди души като български граждани, което е една много сериозна бройка, които на практика са лишени от правото да изявят своята българска етническа принадлежност.

И другата много сериозна група, която не е представена-това са 120 000 души, които са преброени служебно. Ние имахме данни, че са съставени предварително списъци на такива домакинства и са давани на преброителите, като им е внушавано да не посещават тези домакинства. Самият факт, че 10 % от населението на Северна Македония не е преброено, а служебно са записани данните за тях, показват драстични нарушения. Освен това показахме и друг тип нарушения като дори и репресии, лишаване от право на здравно обслужване. Самите евродепутати бяха доста изненадани, че в една съвременна европейска държава се случват такива процеси и бе взето решение всеки отделен случай да бъде представен в Европейския парламент, да бъдат правени, отправени въпроси към отделните негови органи за това как да бъдат решени правата на българите. И точно в това е един от аспектите, в който аз виждам нашето бъдещо партньорство," заяви доц. Ташев.

„Езикът на омразата, който аз имах възможност да кажа, че се превръща в поведение на омразата, защото това, което стана преди три дни в Битоля, е ярко доказателство, а то е просто върхът на айсберга. Преди това имаше многократно такива примери и се опасявам, че те няма да спрат, защото, ако щете дори и нашето посещение тук, в Страсбург, беше интерпретирано, меко казано, не особено коректно в медиите в Скопие. При това лавинообразно в над петдесетина публикации се говореше за това, че ние идваме тук по поръчка едва ли не на българската държава, което въобще не е вярно. И естествено квалификациите не са такива, че да ги споделя тук във Вашето студио," каза проф. Кочева. 

"Иначе представители на различни групи споделиха, че някои от тях, бидейки представители на екс-югославските страни, много добре разбират българския проблем с Македония," добави тя.

"Ние сме дали толкова знаци на добра воля. Още нещо, не искам да го пропускам. В лицето на нашите евродепутати на практика от всички наши групи Северна Македония ще имат такъв двигател и такъв помощник, какъвто не може да мечтае никоя друга държава", подчерта проф. Николай Овчаров.

Целия разговор гледайте във видеото!