Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Експерти: Не сме готови за последствията от санкциите срещу Русия

Боян Рашев и Пламен Павлов от БГА в предаването "Брюксел 1"

07.06.2022 | 11:00 Редактор: Тодор Петров

"Ембаргото ще даде възможност на рафинерията технологично да може да работи с различен петрол. Те са част от руска компания, която оперира със собствен петрол. По-големият проблем е глобалният проблем, защото петролът е глобален пазар, за разлика от газа, който е регионален пазар. Много е трудно да попречиш на Русия да си прави бизнеса", коментира експертът в управлението на енергията, ресурсите и околната среда Боян Рашев в предаването "Брюксел 1".

"Русия си намира пазари, към момента Китай и Индия. В момента няма кой да задоволи пазара и цената на петрола остава висока. Вчера ОПЕК+ взеха решение да увеличат добива. В нормални пазарни условия това би свалило цената на петрола. Но цената на петрола продължи да расте, защото има огромно търсене на световно ниво, което няма кой да задоволи", каза още той.

Рашев не смята, че дерогацията до 2024 г. ще се отрази на цените у нас. Той посочи, че цените по бензиностанциите се вдигат активно. 

"Те са по-високи от времето, когато петролът беше по-скъп. Рафинериите в момента правят по-голяма печалба, а не тези, които добиват петрол. Проблемът е масов в Европа и в Щатите, защото не е достатъчно инвестирано в рафинериите. Те нямат капацитет да преработват по-голямо количество петрол да произвеждат дизел и бензин. Това се дължи на дългосрочните политики за горивата. Потреблението продължава да се увеличава. Страдаме не само от високата цена на петрола, но и от високите печалби, които правят рафинериите. Няма конкуренция", обясни Рашев.

Пламен Павлов от Българската газова асоциация заяви, че когато ние отказваме доставки по дългосрочни договори и трябва да привлечем други, във всички случаи те ще дойдат с по-висока цена. 

"Ние ще купуваме по-скъпо. Аз говоря от позицията на бизнеса. За мен е важно ние да осигурим нашата икономика. Така можем да бъдем силни. Не сме готови за такива санкции, отразяват се върху нас. Турция също граничи с Русия по море, там дизелът е сравнително по-евтин в сравнение в България", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Рашев добави, че санкции могат да се наложат на вносителите от държави като Канада и САЩ, които имат собствен добив на петрол и на газ. 

"ЕС е един потребител, той наказва себе си, наказвайки този, от който купува. Европа систематично става все по-зависима от Русия", изтъкна експертът.

По думите на Павлов, политиката, която се води - "Булгаргаз" да бъде ограничен от получаването на руски газ, ще се отрази положително, защото ще започне едно либерализиране на газовия пазар. 

"Това открива пазар за останалите търговци. Аз очаквам снижение на цената на природния газ. Частният търговец не спи. Аз съм убеден, че колегите, които работят в сектора, ще предложат много по-добри цени", отбеляза той.

"От 54 договора на "Булгаргаз", 38 работят с "Газпром" в момента. Само 6 компании са отказали, ние сме между тези 6 в ЕС. Пазарът ще се развива в една икономическа база. Няма как да бъдат замразени цени на продукт, който е пазарен", стана ясно още от думите на Павлов.

И добави, че това е избор на правителството, политическо решение е. Ние сами се изолирахме, но това за природния газ е добре. "Булгаргаз" към момента не си използват договора, а спират останалите компании. Над 7 компании имат готовност да плащат в рубли и т.н. Въпросът е да имаме газ, енергия за икономиката, поясни гостът.

"Ръководството на "Булгаргаз" беше ограничило достъпа до азерски газ и беше вдигнало максимално цената на руския газ. Новото ръководство трябваше да го снижи, но то не го направи. Втечненият природен газ няма да бъде конкурентен на този пазар. Азерският газ беше на такава ниска цена, защото беше обвързан с нефтопродуктите. Ще започнем да усещаме глобалната енергийна криза и през тази цена, защото и тя се повишава. Трябва да разрешим на пазара да живее. Някой трябва да отговаря политически. "Булгаргаз" ще понесе загуби от това, че не си изпълнява договора. Две компании имат клаузи в договорите си да плащат в рубли - едната от тях е "Булгаргаз", каза още Павлов.

Запитан ще може ли "Нефтохим" да пренастрои своите възможности до 2024 г., Боян Рашев отговори: Ще може, разбира се. Доста по-бързо. Това е техническо решение и е лесно. В дългосрочен план е много хубаво, че излизаме на световния пазар и не зависим толкова пряко от "Газпром". В краткосрочен план обаче си създаваме огромен проблем. Неслучайно големите вносители на газ Германия, Австрия и т.н. продължават да купуват от "Газпром". Ако спрат, няма от кого да купят. Икономиките им зависят от това. Русия е големият износител и не можем да си позволим да спрем този износител.

Той прогнозира, че нефтът и газът ще продължават да поскъпват, ще се правят тавани, ще се измислят начини за подкрепа на крайния потребител. Електричеството ще продължи да поскъпва. 

А според Павлов категорично ще сваляме цената.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК