Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Земеделието и селските райони чакат 8 млрд. евро

ЕК върна Стратегическия план с над 400 забележки. Отговорите от Момчил Неков.

30.05.2022 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

Има ли провал с Плана за земеделието, Брюксел има голямо количество забележки към него..

„405 са бележките, което е съвсем нормално, защото на всички държави членки забележките са в този диапазон - около 50 страници с бележки по процедури , които трябва да бъдат спазени. И тук влизат вътре технически бележки и коментари, които са свързани с разяснения или с допълнителна методология която трябва да бъде уточнена и добавена“. Това каза зам.-министърът на земеделието Момчил Неков в предаването „Брюксел 1“.

ЕК се съмнява и в ефективността на плана ни, казва бившият земеделски министър Десислава Танева.

„Питайте, откъде има тази информация, при условие, че тя не е публична. В рамките на следващите три седмици тя няма да бъде публична информация, така че първо питайте кой й е предоставил. Този план като действие е стартиран през 2019 - 2020 г. И това желание, което виждаме в г -жа Танева да говори против плана , който е правен и по нейно време, не го виждам, защото много от бележките бяха заварени и така са оставени, защото смятаме, че са удачни и добри. Тя казва, че не са добри. Тоест не мога да разбера, кой ги е накарал да говорят против собствения си план и против министерството, което тя е ръководила. Защото аз смятам, че експертите в министерствата са на много високо ниво“, коментира Момчил Неков.

Кои са основните бележки на ЕК по Плана и кои са основните критики и сроковете?

„Европейската комисия отчита Стратегическият план на България като добре балансиран набор от интервенции, които посрещат многобройните потребности към селскостопанския сектор. Това, което на нас беше целта да направим, е от семето до пазара целия този процес да има последователност в интервенциите. Това беше нашата визия и ние сме я изпълнили вътре. Тук не говорим за критики или забележки. Говорим за коментари, които са направени от страна на Европейската комисия, защото там има едни показатели, които те се следят по тях и трябва да бъдат спазени на база на регламента, който следи за изготвянето на стратегическите планове. И тук сега ни предстои комуникация и диалог с Европейската комисия тези бележки да бъдат изяснени или нашата позиция да бъде обяснена по - ясно.

И тук ние, като ръководство в Министерството на земеделието, заедно с министъра и екипа, имаме самочувствието да си защитим някои от коментарите, някои от интервенциите, които сме подали. Защото нека да припомним на зрителите, че две трети от тези средства са национални. Защото ние увеличихме с 60 процента националното съфинансиране. Така че, това което казва г- жа Танева, ако говорим за околна среда, парите трябваше да бъдат 600 милиарда, насочени зелени мерки за опазване на околната среда. Сега вместо 600 милиарда ние имаме милиард и 400 милиона евро. Сами виждате каква е разликата. Увеличението на базата на това, което беше до сега в България от 2007 година, ние бяхме на минимално съфинансиране - 15 процента национално съфинансиране и заради това манталитетът беше - идват едни пари от Брюксел, които ние трябва да усвоим. Сега това, което ние казваме е,че ние имаме национално самочувствие. Залагаме 60 процента национално съфинансиране, за да сме конкурентоспособни и да произвеждаме плодове, зеленчуци и животновъдство, което да е родно. Този процес ще стартира от 2023 г. Подготвяме сега план, който според Европейската комисия е зрял и устойчив и просто трябва чисто процедурно в рамките на три месеца тези бележки да ги комуникираме с Европейската комисия“, добавя Момчил Неков.

Целия разговор гледайте във видеото!