Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Андрей Ковачев: Има дипломатически натиск за падане на кворума в НС

"Премиерът многократно е заявявал, че ако има промяна на българската позиция, тя трябва да мине през гласуване в парламента", посочи евродепутатът

15.05.2022 | 14:25 Редактор: Жаклина Иванова

"Българският премиер многократно е заявявал, че ако има промяна на българската позиция, тя трябва да мине през гласуване в българския парламент. И аз усещам как се започва по най-различни канали, включително и дипломатически, да лобират сред българските народни представители за такава промяна при евентуално гласуване в Народното събрание да се промени Рамковата позиция и Декларацията на българското НС от 2019 г, както и консенсусът, който беше приет при българския президент", каза евродепутатът Андрей Ковачев в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

На въпрос на водещата Милена Милотинова има ли натиск за промяна на кворума, тъй като в момента в НС има категорично мнозинство за потвърждаване на досегашната българска позиция, евродепутатът отговори:

"Най-различни варианти се изчисляват, математически варианти. Ако може някоя група, по-малко хора да влязат от нея, от другата, ако не влязат също, за да може да падне кворумът и с по-малко депутати да се приеме това изменение. Аз се надявам, че отговорността, която имат пред своите избиратели нашите представители в българския парламент, няма да допусне такова отсъствие от пленарна зала по едно толкова важно за гласуване за България".

Ковачев коментира и новината, че малката партия Левица, която има двама депутати в парламента в Скопие, е дала на прокурор председателя на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

"Аз очаквам, че македонското правителство в Скопие, както и българското, ще защитят основните човешки права на г-н Любчо Георгиевски", каза евродепутатът.

"Заради цитат на Ванчо Михайлов и заради самото име на Ванчо Михайлов... Разбираме ли за какво става въпрос? Заради цитат на историческа фигура се дава някой на прокурор като криминално престъпление. Ако цитираш Ванчо Михайлов, ти ставаш криминален престъпник. Това се е случвало в най-тежките години на комунизма. Но сега, когато те претендират, че са демокрация, очаквам да бъдат защитени българите в Република Северна Македония от самото правителство на РСМ. Очаквам някаква реакция и от страна на българското правителство. Все пак премиерът, вицепрезидентът, външният министър, хора от българското НС бяха там на откриването. Председателят на клуба, който те откриха, е нападнат по този начин", посочи Ковачев в разговор с Милена Милотинова.

Гледайте цялото интервю във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК