Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Тодор Тагарев: Забранена за полети зона би гарантирала доставките на боеприпаси за Киев

Няма непосредствена заплаха за нас благодарение на украинската армия, която се бие храбро

27.02.2022 | 17:11 Редактор: Тодор Петров

"НАТО е вече много наясно и единно за това, че трябва да бъде подпомогната Украйна в своите отбранителни действия. Подготвят се включително с доставка на най-различни видове оръжия. Нидерландия е обещала 200 ракети Стингър. Много им трябват тези Стингъри на украинците. И вече започва дискусията как точно ще бъде предоставена тази помощ, защото не само Източна Украйна е под атака - цялата територия на Украйна е под атака. Русия е направила десант в североизточната част на Лвовска област, недалеч от полската граница. Може би именно за да предотврати конвой с доставка на боеприпаси и въоръжения и други материални средства за украинската армия. В НАТО вече, може би неофициално, но започва една дискусия като се прати конвой каква е гаранцията, че той няма да бъде ударен примерно от въздуха. Тоест вече се пуска идеята, че трябва да се търси някакво решение за създаването на зона забранена от полети, а една такава зона, нейното създаване трябва да бъде осигурено с изтребителна авиация, няма други начини," заяви бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Факт е, че отчасти ръководството на Украйна и отделни граждани са фрустрирани, че не виждат пряко бързи действия, на които те се надяват, но такива решения вече има, действия има и ще има. Видяхме, че противотанковите ракети работят доста добре. До момента поне Русия не се осмелява да тръгне с една такава класическа от Втората световна война офанзива с танкови войски, тъй като видимо търпи много сериозни загуби в бронирана техника, където числата са трицифрени със сигурност. Има свален и ИЛ-76. В зависимост от това каква техника е носило, на самолета е имало може би между 150 и 200 десантчици, които са се изпарили за миг. А Русия разчиташе, и много експерти споделяха това мнение, че тя много бързо ще постигне пълно въздушно превъзходство. Очевидно не е постигнала такова превъзходство. Ил-76 е свален от изтребител. Така че Украйна, макар и с много по-малка авиация, с много по-малки бройки успява да изпълнява всички видове задачи - свалени самолети от противовъздушната отбрана, далеч не е унищожена така, както претендираше Русия и далеч Русия няма свобода на действие във въздуха, и това си е сериозен проблем за тях," каза още проф. Тагарев.

Според международния анализатор Мартин Табаков, ако Украйна успее да докара този конфликт до позиционен, това вече е страхотен успех за Киев. "Защото това означава, че руските въоръжени сили вече изостават от своя план. Те са смятали, че много по-лесно ще успеят да установят контрол и ще изпълнят своите цели на украинска територия. Нещо, което не виждаме на този етап и в този смисъл времето не работи за Владимир Путин," смята Табаков.
"Хипотезата е, че някъде между 60 някъде около 70% вече са влезли в бой. Тоест Русия вече използва много голяма част от ресурса, струпан около границата. И видимо Киев е определен като център на тежестта за руската атака. Ако Русия успее да вземе Киев, развитието ще бъде в една посока, а ако украинците удържат, може да видим развитие в съвсем друга посока вече," коментира Тодор Тагарев.  

"Военната активност на Русия на южния фланг също не трябва да се подценява. Едно от възможните решения на Руската федерация при подобен тип военна активност на южния фланг, е обединяването от Донбас през Мариупол през Крим до Одеса да бъде блокиран по този начин целия достъп на Украйна до Черно и Азовско море. Ако това се случи допълнително ще промени дисбаланса в цяло Черно море в полза на Руската федерация. Но ако падне Киев и там бъде инсталирано някакво проруско правителство, това така или иначе ще доведе до подобен сюжет. Изваждането на Украйна, която все пак е партньор на НАТО, от това партньорство, допълнително ще натежи в контекста на съществуващите регионални дисбаланси," коментира Табаков.

"Далеч сме от мисълта, че украинския народ може да се адаптира лесно към една такава нова реалност - на марионетно правителство, и ние го виждаме и до ден днешен по улиците. Изключително висока мобилизация се наблюдава сред украинското население. Дори Руската федерация да установи пълен контрол  върху Украйна, това не означава, че военните действия ще спрат. Те просто ще променят своето военно изражение. Ще станем свидетели на един тип партизанска война. Нещо, което го има в Афганистан," заяви Мартин Табаков.

"Ако се стигне до там, аз все още се надявам, че няма да е такъв изходът, но ако се стигне до там Русия да окупира част от територията и да сложи марионетно правителство, моята хипотеза, изказвана публично е, че Афганистан ще им се стори като разходка за бране на гъби в гората. Просто ще видят такъв отпор от украинците и жертвите ще са такива, че никой няма да е доволен от това, че са взели Украйна. Украинците са готови да дадат всичко, за да защитят родината си," смята Тагарев. 

"Това е мащабна война. Целта на Кремъл е цяла Украйна, може би ако успее и извън Украйна, примерно Молдова (б.р. - на чиято територия се намира самообявилата се Приднестровска република, призната само от Кремъл). Путин беше много ясен в дългото си слово как Ленин е създавал тези републики и няма нищо историческо в тях, как са били историческа грешка," коментира проф. Тагарев.

"А това, че няма непосредствена заплаха за нас (президентът го каза два пъти), до голяма степен го дължим на украинската армия, която се бие храбро, дължим го на мъжете и жените в униформа, които са готови да дадат живота си, за да защитят своята родина. И това дава сигурност и на нас в момента," коментира бившият министър на отбраната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Genaral Pandev
преди 2 години
Точен анализ! Путин печелеше в битката за Украйна докато играеше играта на нерви. Никое общество не може безкрайно да стои в състояние на постоянна заплаха и неизвестност. Признаци на умора на украинците от това състояние се забелязваха отчетливо. Това работеше за Путин. В момента в който нервте на Путин не издържаха и той нападна пръв, Русия изгуби войната като си създаде враг по-страшен от ядрените му оръжия - 40 милиона решени на саможертва за свободата плюс още толкова руснаци. Сигнализирай за неуместен коментар