Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Местните избори ще определят посоката на управление на Ердоган, смята експерт

За седем години сблъсъците между протестиращи и полиция в Турция са се увеличили 8 пъти.

15.03.2014 | 14:12 Редактор: Мариета Иванова
Местните избори ще определят посоката на управление на Ердоган, смята експерт

Гласуваният от Европейския парламент през седмицата доклад за напредъка на Турция в процеса по присъединяване към ЕС  не дава особени поводи за оптимизъм, коментира в ефира на Bulgaria On Air арабистът Владимир Чуков. Той допълни, че дори вече има обособени кръгове, които планират да предложат замразяване на преговорите за членство с южната ни съседката, „тъй като очевидно от една година насам нещата вървят в обратна посока”. В подкрепа на твърдението си Чуков посочи, че за период от седем години сблъсъците между протестиращи и силите на реда са се увеличили близо осем пъти и от „180 през 2007 до  1100 случая сега”.  

Мнението на експерта е, че ЕС много внимателно ще следи провеждането и резултатите на предстоящите местни избори.  Според него от резултатите и отзвука от тях ще зависи дали Ердоган ще завие към едно по-авторитарно управление или ще се вслушва повече в  препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия.

Евродепутатът Метин Казак подчерта, че в „Турция текат едни доста сериозни процеси- налице е една политическа криза, която се изразява в противопоставяне на различни  политически сили и слоеве на обществото спрямо управляващите”. Той подчерта, че гласуваният в ЕП документ е бил най-критичният досега, но е бил обективен.

Докладът „ясно посочва и постигнатото, и слабостите, и конкретно това, което тревожи Европейския парламент, където попадат предприетите законодателни мерки за пряка намеса на правителството във дейността на Висшия съдебен съвет и   прокурорите; проектозаконите за ограничаване на свободата в интернет и за медийната свобода  и т.н.”

Пълните коментари по темата може да гледате и чуете в предаването „Брюксел 1” днес- 15 март, от 18 часа по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.