Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Как ще ги стигнем...румънците?

Д.Манолов: Покупателната сила на българската пенсия е по-добра от румънската!

10.01.2020 | 22:45 Редактор: Ивет Арабова

Румъния готви рекордно увеличение на пенсиите през септември. Планът на кабинета, който встъпи в длъжност миналия месец, предвижда ръст от 40%. Това е най-голямото увеличение на пенсиите от три десетилетия. Ако трябва да говорим в цифри - Румъния предвижда средният размер на пенсиите в страната да стане 371 евро. За сравнение - от 1 юли средната пенсия у нас ще достигне 412 лева или 211 евро. Каква е разликата при пенсиите у нас и в Румъния?

"Пенсиите в Румъния се облагат с прогресивен данък върху дохода. В Румъния пенсионерите не получават много неща, за които българските пенсионери не плащат – като карти за пътуване, като облекчения, свързани със здравето и лечението, т. е. механичното сравнение няма да ни доведе до верни изводи. Ако ще сравняваме нещо, трябва да го изследваме в цялата му пълнота. Дори ако сложим само данъците, ще се окаже че покупателната сила на българската пенсия в никакъв случай не е по-малка от тази, която ще има румънската пенсия". Това коментира Димитър Манолов, президент на КТ"Подкрепа" в предаването „Брюксел 1".

Целия разговор с Димитър Манолов и Васил Велев, председател на АИКБ, по темата гледайте в събота, 17.30 часа, по Bulgaria on air!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК