Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Джамбазки: Новият унгарски еврокомисар не е добър вариант за България

Номинираният от Будапеща Оливер Вархай е втората номинация на правителството на Орбан

30.11.2019 | 16:20 Редактор: Ралица Братанова

"Унгарският еврокомисар не е добър вариант за България" каза в специалното студио от Страсбург, което ще бъде излъчено днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО /ЕКР). 

Номинираният от Будапеща Оливер Вархай е втората номинация на правителството на Орбан, след като първата не беше одобрена от евродепутатите. Вархей е досегашният представител на Унгария в ЕС.

"Той е представител на този кръг в унгарската политика, който подкрепя проруските и просръбските тежнения на Балканите и най-вече в Македония. От наша гледна точка този кандидат не е добър," заяви Джамбазки.

"Той (б.р. - този кръг) укрива беглеца от правосъдието Никола Груевски (б.р. - бившия премиер в Скопие), по чието време имаше 10 години антибългарска пропаганда в Македония, той стои зад тази група от медии, които провеждаха най-яростната антибългарска политика в Македония – това е една голяма група от  ел. издания, вестници, купени от унгарци, подставени лица на Виктор Обран, които водят просръбската, проруската, антибългарската линия на политиката в Република Македония," твърди евродепутатът.

"Ние се опитваме с нашите унгарски колеги (евродепутати ) да водим много открит разговор по този въпрос. Аз се срещнах няколко пъти с унгарските собственици на тези медии в Северна Македония и те ме уверяваха, че не поддържат тази линия на антибългарската пропаганда и риторика, свързана с фалшификации на исторически личности и събития. Собствениците ме уверяваха, че не поддържат тази тези и това ще бъде преодоляно," заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. 

"През август темпото на тази пропаганда беше намалено, но след срещата на ЕНП в Загреб видяхме отново една истерия срещу България," каза Ковачев.

Целия разговор с евродепутатите за новата ЕК и важните за България теми като транспортния пакет, Западните Балкани и Северна Македония - вижте от 17.30 в предаването "Брюксел 1".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК