Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Казусът ''болнични'' - как е решен въпросът в ЕС?

Заплаха от протести и крачка назад от управляващите 

25.11.2019 | 13:45 Редактор: Зара Паталева

Заплаха от протести и крачка назад от управляващите по въпроса за болничните. Ябълката на раздора - да се плаща ли от работодателя първия ден болнични.

Много аргументи от едната и другата страна се изказаха, но каква е практиката в другите страни от ЕС - гости в студиото на предаването са председателят на АИКБ Васил Велев и зам.-председателят на КНСБ Пламен Нанков.

''Всяко предприятие има фонд работна заплата. Той е общ и колкото повече пари от него се вземат, за да се изплатят болнични, толкова по-малко остават за заплати. Т.е., когато един работник или специалист се е отклонил от работа с фалшив болничен лист, колегите му изработват неговото възнаграждение. Т.е., той не краде от работодателя, той краде от своите колеги'' , каза в предаването Васил Велев. 

''Фалшиви болнични – за мен това са болнични, които са издадени на недостатъчно медицински основания. Ние по принцип сме против това явление, тъй като то ощетява не само бизнеса, но и коректните осигурители. Що се отнася до протестите, запазваме своята готовност докато не получим категорична гаранция, че ще се намери балансирано и справедливо решение. Няма как да успокоим нашите хора, които този път наистина побесняха'', заяви Пламен Нанков. 

Тази и още теми – в предаването ''Брюксел1'', събота, 17.30, по Bulgaria on air!