Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Евродепутати: Мария Габриел трябва да преодолее неравнопоставеността между Източна и Западна Европа в ресора ѝ

Коментар на евродепутатите Андрей Ковачев, Иво Христов и Илхан Кючюк в "Брюксел 1"

05.10.2019 | 18:59 Редактор: Василена Василева

"Подготвена, компетентна, отговаряше в дълбочина на всички въпроси". Така евродепутатът ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, който е и член на Председателството на ЕП, коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR представянето на Мария Габриел по време на изслушването ѝ пред двете ресорни парламентарни комисии в ЕП.

Ден след изслушването ѝ стана ясно, че Габриел е одобрена от комисиите за еврокомисар в серос "Иновации и младеж" в следващата ЕК.

"Колегите от всички потически формации коментираха, че Мария Габриел постави много високо летвата и за следващите изслушвания на еврокомисар", коментира още Андрей Ковачев.

"Искрено желаем успех на Мария Габриел, защото това ще бъде успех на страната ни", заяви в разговор с Милена Милотинова в студиото в ЕП в Брюксел евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк, зам.-председател на АЛДЕ. 

"Важно е всеки един от нас в ЕП да помогне с каквото може и да направим така, че да извоюваме добри възможности за нейния ресор в следващата многогодишна финансова рамка. ЕС изоставя драстично и от САЩ, и от Китай, и от Израел. Имаше една стратегия Европа 2020, където за научна и развойна дейност трябваше да бъдат отделяни 3% от БВП на всяка една държава. В някои държави това е 0,46, в други - 3,56%. Ние сме в долната граница. Много незадоволително представяне на страните от Източна Европа. Мария Габриел трябва да се насочи към реализирането на проекти от приложната наука", каза Кючюк.

"Мария Габриел започва с много нисък старт по отношение на програмата Хоризонт - Европа. Само 4% от тази програма отиват в Източна Европа. И Източна Европа ще гледа много скептично на нейния ресор, защото не се е възползвала от много от възможностите на Хоризонт - Европа. Западно-европейците се възползват много по-добре", отбеляза Кючюк.

"Поздравления за Мария Габриел, тя издържа на изключително напрежение - да отговаряш два часа и половина на широк спектър от въпроси не е лесно. Трябва да обединим усилията си за нейния успех, който крие потенциял да се превърне и в наш успех. Никога повече не бива да се повтаря историческият резил, когато ГЕРБ саботира кандидатурата на Ирина Бокова в ООН, което се помни на международната арена", заяви евродепутатът от БСП/С&Д Иво Христов, „Задачата пред Мария Габриел не е никак лесна. Трбява да се реши  въпросът с неравностойното разпределение на евросредствата между Източна и Западна Европа (б.р. - в областта на науката и иновациите),“ коментира той.

Целия разговор на Милена Милотинова с евродепутатите Андрей Ковачев, Иво Христов и Илхан Кючюк за предизвикалествата пред Мария Габриел в ресора "Иновации и младеж", както и коментарите им за напрежението между София и Скопие и българската позиция за еврочленството на Северна Македония - вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК