Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Кристалина Георгиева начело на МВФ. Какво значи този избор за България?

Свърши ли монополът на Западна Европа върху подобен тип позиции?

27.09.2019 | 20:07 Редактор: Василена Василева

Какво означа изборът на Кристалина Георгиева за България, за региона, свърши ли монополът на Западна Европа върху този тип позиции и конкретно на МВФ?

"Първо е лично постижение за нея – професионалист, който е оценен на изключително високо ниво" – каза в предаването "Брюкдел 1" Левон Хампарцумян, банкер и председател на Български форум на бизнес лидерите. 

"Онези хора, които вечно сънуват конспирации срещу България и българите няма какво да кажат, защото имаме Кристалина, златните момичета, Григор Димитров, които като постигнат нещо, светът ги признава, сваля им шапка, коленичи, целува и т.н. За България е постижение, че самата тя не толкова отдавна, беше клиент на фонда със спасителни програми.

Важен е резултатът, който е позитивен за Кристалина Георгиева, за България и за Източна Европа. Защото представител на един нов регион на света, който беше в комунистическия мрак, изведнъж започва да дава хора на ключови световни позиции", допълни Левон Хампарцумян.

Какви врати отваря тази позиция към Източна Европа?

"Това е невероятен успех, огромен, световен успех. Искрено казано още не вярвам, че това се е случило. Не вярвам, че нашата, българката, е шеф на МВФ!", коментира Муравей Радев, бивш министър на финансите. 

"Това е изключително влиятелна фигура в световен мащаб. Няма процес – икономически, финансов, глобален, който да се осъществи, без лидери и държави да се допитат до шефа на МВФ. Това е фигурата, която е световен експерт. МВФ се грижи за икономическото и финансово здраве на света. И Кристалина е там, на върха!", заяви Муравей Радев.

Целия разговор можете да гледате в предаването "Брюксел 1" в събота от 17.30 ч. по Bulgaria ОN AIR.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК