Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Урсула фон дер Лайен обеща всичко на всички

Приоритети и амбиции на новия председател на ЕК

22.07.2019 | 11:10 Редактор: Зара Паталева

ЕП избра Урсула фон дер Лайен начело на ЕК с много крехко мнозинство - само 9 гласа повече от необходимите 374. ЕНП и Либералите я подкрепиха, социалистите гласуваха разделено - две трети спазиха решението на групата си да я подкрепят, около една трета гласуваха против, в това число и 5-имата български евродепутати – социалисти.

Зелените, крайно-левите и крайно-десните бяха против. Всъщност, вотът беше таен и от всяка група е имало и гласувания, различни от взетите решения за партийна подкрепа. Като това на Радан Кънев от ЕНП, който не е подкрепил избора й.

С какво се ангажира Урсула фон дер Лайен, не даде ли, в опит да събере подкрепа, повече обещания, отколкото може да приведе в действие, защо я подкрепи групата на ЕНП, въпреки че настояваше за Манфред Вебер, с какво тя спечели либералите и защо българските социалисти не я подкрепиха, въпреки заявките й за достойна минимална работна заплата?

Говорим веднага след избора й в студиото в Страсбург в първата част на предаването с трима евродепутати - Емил Радев от ГЕРБ, част от ЕНП, Илхан Кючук от ДПС, които са в групата на либералите, наречена "Обнови Европа", и Цветелина Пенкова от БСП - от семейството на европейките социалисти.

Всичко това и още – в предаването "Брюксел 1"  по Bulgaria on air!