Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Защо Заев не харесва думата "северномакедонски"

Беше ли сложена точка на напрежението между България и Сърбия?

15.07.2019 | 13:30 Редактор: Зара Паталева

Тушира ли се напрежението между България и Сърбия, предизвикано от изказване на сръбския вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич? Защо Дачич си позволи такова изказване - ще говорим в първата част на предаването  "Брюксел 1" по Bulgaria on air с колегите Николай Коев, дългогодишен кореспондент на БТА в Белград и Скопие, и Любчо Нешков, основател на БГНЕС. 

Във втората част на предаването, с бившия представител на ЕК в България и бивш вицепремиер Зинаида Златанова, ще говорим за това, безпроблемен ли е предвиденият за вторник избор на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 

Коментарът на Дачич беше в отговор на казаното от Борисов по време на срещата на върха в полския град Познан, когато българският премиер беше попитан за мнение, относно номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейския Съюз по външната политика и политиката за сигурност. И по-точно, как това би се отразило на евроинтеграцията на Западните Балкани, имайки предвид, че Испания е една от четирите страни-членки, които не признават Косово.

Премиерът отговори, че при заемането на такъв висок пост фокусът трябва да е в защитаването на колективния интерес на целия ЕС, а не на национални интереси. И добави, че ако Борел бъде избран, не означава, че мнението на Испания относно Косово ще бъде меродавно за останалите държави, които сме признали Косово. Малко след това Дачич призова Борисов "да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика" по отношение на признаването на независимостта на Косово.

Втора част гледайте тук >>