Шаламанов: България да пази тайни от външно разузнаване, идващо от Изток или извън НАТО

Да се намали зависимостта от съветска техника и технологии

05.12.2019 | 21:02 Редактор: Юлия Христова

Силно притеснение се усети в НАТО по време на юбилейната Среща на върха в Лондон. То бе провокирано от решението на Турция да закупи руски зенитно-ракетни комплекси С-400. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че „руска система за противовъздушна отбрана С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО“.

"Тревогата се изразява в това, че всъщност изтичат пари към Русия, които се използват за разработка на оръжия, заплашващи сигурността на Алианса и използвани за агресия към съседи, какъвто е случаят с Грузия или Източна Украйна. На второ място, придобиването на такива способности с нищо не увеличава способността на Алианса като цяло, тъй като такива ссистеми не могат да бъдат интегрирани в мрежите на НАТО. И не на последно място, всякакъв тип сътрудничество от този род създава и разузнавателни рискове, рискове за сигурността“, коментира в предаването „Видимо и невидимо“ експертът по сигурността Велизар Шаламанов.

Според Шаламанов, с диалог се постига разбиране за тези рискове и се взимат мерки, те да бъдат намалени, защото в крайна сметка тези решения си остават суверенни за отделните страни.

Експертът уточни, че "България трябва да намали зависимостта си от съветска техника и технологии, по-добре да пази своите тайни от външно разузнаване, идващо от Изток или извън НАТО, и много по-бързо да интегрираме нашите системи в мрежите на Алианса, тъй като това е истинската гаранция за нашата сигурност и отбрана“.

Целия разговор можете да гледате в предаването "Видимо и невидимо“, неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК