Взривоопасна ли е вече реформата в здравеопазването?

Ще успее ли президента да провокира ефикасен дебат за промени в конституцията?

01.12.2019 | 18:32 Редактор: Зара Паталева

Изявлението на президента Радев, че ще инициира конституционен дебат, посветен на съдебната система. Радев заяви това свое намерение във вторник, след като подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор на републиката. Доколко такъв дебат се вписва в актуалната политическа ситуация в България е трудно да се каже. Ще даде ли нов тласък на съдебната реформа обещания от президента конституционен дебат?

Идеята на министър Ананиев НЗОК да не бъде монополист при покриването на стойността на медицинските услуги, а да се конкурира с частни здравни фондове, бе захлупена от злободневни новини за взрив в Пирогов, лекарски грешки, сестрински стачки и обвинения в корупция.

В бюджета 2020 за здравеопазване бяха предвидени 400 милиона лева повече, без да е ясно как точно ще бъдат разпределени. Кой е първоизточникът на големите проблеми в областта на здравеопазването в България? Кой търгува със здравето на хората? Нуждае ли се системата на здравеопазването от цялостна структурна реформа?

В студиото на "Видимо и невидимо" коментират тази и още теми д-р Мирослав Ненков – лекар, д-р Любомир Канов – психиатър и Добромир Живков – социолог. Неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!