В мозъчна смърт ли е НАТО?

Какво  е състоянието на лявото политическо пространство?

24.11.2019 | 18:35 Редактор: Зара Паталева

НАТО е в мозъчна смърт, каза наскоро френският президент Еманюел Макрон в интервю за сп. Економист. Бруталната му откровеност предизвика нестихващи разнопосочни коментари. НАТО винаги е бил проблем за Франция, която от 60 години иска да участва в ръководството му наравно със САЩ и Великобритания.

Това бе причината през 1966 генерал Де Гол  изтегли страната си от военната организация на НАТО. Макрон като него не е съгласен САЩ ''да въвлича Франция във всички свои авантюри'', но вместо да планира изтегляне от НАТО, пледира за европейска армия.

Пукнатините между все по-голистката Франция, напускащата ЕС Британия, и все по-мощната Германия, се задълбочават. На този фон през седмицата българският премиер се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, обеща му инвестиции в превъоръжаването на българската армия и декларира, че единството на Европа и Северна Америка е по-важно отвсякога.

Следващата седмица Борисов ще е на посещение в САЩ, където ще обсъди евроатлантическото партньорство и с Тръмп. Свързани ли са кризите в ЕС и НАТО и Съединените щати ли са в дъното им.

Пленумът на Националния съвет на БСП обсъждаше резултатите от местните избори и последиците от тях. Вътрешната опозиция в БСП оцени представянето на партията като провал и декларира, че ще поиска оставките на лидера на БСП Корнелия Нинова и председателя на предизборния щаб Кирил Добрев. Но го направи само пред журналистите, не и в залата.

Все пак президентът на ПЕС Сергей Станишев отчете пред другарите си, че макар влиянието на ГЕРБ да ерозира, българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива. Основната причина била, че БСП се превръща в лидерска партия, която се е самоизолирала от европейското социалдемократическо семейство и в която демократичното начало е потиснато.

Станишев бе подкрепен от Георги Гергов и Димитър Дъбов, според които партията не е успяла да удвои подкрепата си по места и е нужна генерална промяна. 

Коментари по темите в предаването ''Видимо и невидимо'' на Ивайло Трифонов –  политик, Мартин Димитров – икономист и Веселин Желев – журналист. Неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!