Измерения на дясното: бюджет      

Измерения на дясното: данъци     

17.11.2019 | 18:35 Редактор: Зара Паталева

Депутатите започнаха да обсъждат бюджета за 2020 г. Предвижда се той да е балансиран, с инфлация от 2%, растеж от 3 % и безработица 4 %. Трите му основни приоритета са доходите, образованието и здравеопазването.

Заплатите на работещите в бюджетния сектор ще се увеличат с 10 %, на учители и педагогически специалисти - със 17%, ще се налеят 390 милиона лева повече в здравеопазването.

Минималната работна заплата и пенсиите също леко ще се увеличат. Това даде основание на председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова да определи бюджет 2020 като пица с шунка и пармезан.

Според експерти обаче растежът от 3,3 % годишно до края на мандата на ГЕРБ е нереалистичен, инфлацията от 2,1% - също. И въпреки обещанието данъците и осигуровките да не се увеличават, изявлението на финансовия министър, че местните данъци са изключително ниски, е многозначително. Какви са най големите проблеми и постижения на бюджета за догодина?

Накрая – за една изключително важна данъчна реформа, свързана с десетилетия отлаганата финансова децентрализация на България. В открито писмо до премиера Институтът за пазарна икономика предложи 20 % от приходите от облагането на доходите на физическите лица, или около 800 милиона лева,  да остават в общините.

На практика от 7 лева, похарчени на местно ниво, едва 1 лев е собствен данъчен приход на общината, изчисляват от института.

Коментари по темите в студиото на ''Видимо и невидимо'' на Христо Анастасов –  политолог, Орлин Тодоров – публицист и Георги Вулджев – икономист. Неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!