Димитър Луджев: Преходът преминава през "Долината на сълзите"!

Според него можеше повече да се случи, ако бяхме следвали либералните реформи

07.11.2019 | 22:43 Редактор: Ивет Арабова

Според експерти, има един кардинален проблем на прехода. Това е разминаването на трите взаимносвързани фази. Проф.Димитър Луджев, бивш вицепремиер и бивш военен министър, основател на Клуба за гласност и преустройство 1988 – 1989 г., обобщава в предаването "Видимо и невидимо".

"Първата фаза – политическата революция, която е свързана с конституирането на свободата и на институциите на парламевнтарната демокрация – може да завърши, както при нас стана, за година и половина. Тя е предпоставка за втората фаза – преходът към пазарна икономика – това е най-тежката и трудна фаза, тъй като става дума за фундаментална смяна на системата. Предвиждаше се този преход да се движи в рамките на 10-12 г. А третата фаза – изграждане на стабилно гражданско общество – между 25 и 60 г.", прави анализ на прехода проф.Димитър Луджев,

Големият проблем в разминаването на времето поражда и големите политически проблеми, промяната в настроенията на хората.

"Защото политическата революция и началото на икономическите реформи идват с обещания за светли бъднини и по-добър живот, но преходът преминава задължително през "Долината на сълзите". Можеше повече, ако бяхме следвали либералния модел, либералните реформи, а ние ги прекъснахме", коментира Димитър Луджев.

Цялото интервю и още – гледайте в предаването "Видимо и невидимо", неделя, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК