Преходи: промяната

Преходи: измяната

10.11.2019 | 18:35 Редактор: Зара Паталева

Страстите от местните избори отминаха, вчерашното утре вече е днес, животът продължава. Партиите тепърва ще анализират резултатите до ниво секция, но кампанията със сигурност им е дала ясна представа какво трябва спешно да променят, за да са в добра стартова позиция за парламентарните избори след година и половина. Бойко Борисов вече даде знак, че ще подрежда къщичката си в ГЕРБ, което даде основание на Корнелия Нинова да каже, че върви по нейния път в БСП. 

Накрая -  за интервюто на Еманюел Макрон за списанието на Националния фронт, в което той с извънредно остър тон говори по проблемите на имиграцията, исляма и злоупотребите с френската социална система. Френският президент заяви, че предпочита легални мигранти от Африка, вместо украински и български нелегални канали. Френската посланичка у нас Флоранс Робин естествено обясни, че думите на Макрон са били извадени от контекста и са погрешно разбрани.

Във Франция обаче интервюто е смятано за опит на президента да привлече консервативно настроените французи за следващите президентски избори и може би дори за начало на рaзличнa от досегашната му пoлитичecкa линия. Изменя ли Макрон на себе си и ЕС? Как подобни настроения в други страни ще повлияят на по-нататъшната ни интерграция в ЕС?

Коментари в студиото на ''Видимо и невидимо'' на проф. Димитър Луджев –  политик, доц. Михаил Груев – историк и Моно Петра – художник. Неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!