На другия ден: в НАТО или във Варшавския договор сме?

 Защо дадохме въздушен коридор на Русия?

06.11.2019 | 16:35 Редактор: Зара Паталева

На 24 октомври 2019 Русия съобщи, че е прехвърлила дивизия ракети С-400 и батарея противозенитни оръдия "Панцир-С" в Сърбия, където за първи път тези руски оръжейни системи ще участват във военни учения в чужбина.

Според информация на агенция Aсошиейтед прес руските ракети са били превозени през въздушното пространство на България.

Това вероятно отговоря на въпроса, какъв бе смисълът на посещението на външната министърка Захариева в Москва, който си зададохме миналата седмица. Русия вероятно ще си прибере системата за противовъздушна и противоракетна отбрана С-400 след края на учението, тъй като Сърбия декларира, че не може да си позволи да я купи.

Но ако все пак я остави, ще се създаде зона от около 400 км, в която, в случай на криза, достъпът на военновъздушни сили на НАТО ще бъде силно затруднен.

Ако ракетите бъдат разположени около Белград, въздушното пространство над Западна България, включително това над София, ще бъде в техния обсег.

Ако бъдат разположени при Ниш, те ще покрият на практика цялото въздушно пространство на България. Трябваше ли да разрешаваме този полет? 

В студиото на ''Видимо и невидимо'' темите коментират проф. Тодор Тагарев – експерт по национална сигурност, доц. Милена Стефанова – политолог и доц. Атанас Славов – юрист. Неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!