На другия ден: как наместихме местната власт?

 Нарушиха ли местните избори политическото статукво?

06.11.2019 | 16:30 Редактор: Зара Паталева

Основният извод от местните избори най-кратко може да се обобщи така: още от същото, но по-малко. ГЕРБ запази повечето големи градове, но с по-малко гласове и в по-малко от тях кандидатите му победиха на първи тур.

БСП подобри резултата си, което не е изненада на фона на катастрофалното им представяне през 2015. И макар че партията не бе припозната като алтернатива на ГЕРБ, Корнелия Нинова ще затвърди позициите си на върха.

Демократична България се представи относително добре в София, но кандидатът й не стигна до балотаж, а БСП е втора сила в общинския съвет. Би било разумно лидерите на обединението да спрат да призовават други кандидати да се откажат в полза на техния, както и да се опитат да привлекат към себе си негласуваща досега част от младите хора, по примера на Борис Бонев. 

Големият печеливш и големият губещ в София е именно Бонев. Той не стигна до балотаж, но с 41 782 гласа е най-легитимно избраният общински съветник в новата ни история. Макар че подари 7-8 съветнически места на големите партии, Бонев положи основите на политическата си кариера, и само от него зависи да я развие. За целта ще трябва да преодолеe неправителствените си инстинкти.

Що се отнася до коалиционния партньор на ГЕРБ, трите партии в него претърпяха от тотално поражение – Атака – до прогресиращо разочарование – ВМРО. 
 
Всичко това ни кара да се запитаме, ще се разместят ли политическите пластове след тези местни избори? Ще понесат ли отговорността си загубилите, ще бъдат ли по-диалогични спечелилите? 

В студиото на ''Видимо и невидимо'' темите коментират проф. Тодор Тагарев – експерт по национална сигурност, доц. Милена Стефанова – политолог и доц. Атанас Славов – юрист. Неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!