Какво ще преместим на местните избори?

Накъде отива ЕС с отказ от разширяване и Брекзит ?

27.10.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева

Европа отново се тресе. На Европейския съвет Северна Македония и Албания не получиха покана за започване на преговори за членство в ЕС. Отиващият си председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече отказа ''историческа грешка''. Все пак след ходатайство на българския премиер Европейският съвет обеща да се върне към въпроса за разширяването преди срещата на високо ниво ЕС - Западни Балкани в Загреб през май 2020 г. Въпреки, че европейският път остава без алтернатива за Северна Македония, на 12 април 2020 там ще се проведат предсрочни парламентарни избори. 

Според Франция, с разширяването на ЕС не можело да се решават геополитически проблеми, т.е. Северна Македония и Албания да бъдат приети, за да се предотврати евентуалната им дестабилизация. Според много наблюдатели споровете могат да продължат десетилетия, а Макрон се опитва да предотврати по нататъшното разширяване на ЕС изобщо.

Коментари по тази и още теми в студиото на ''Видимо и невидимо'' на Асен Агов – журналист и политик, доц. Антоний Гълъбов – политолог и Марин Георгиев  – писател. Неделя,17.30 часа, по Bulgaria on air!