Санкциите срещу Турция - вторична заплаха за ЕС

Коментар на международния анализатор Давид Леви

18.10.2019 | 14:59 Редактор: Ивет Арабова

Според Анкара турската военна офанзива „Извор на мира" е антитерористична. След края й в региона трябва да бъде създадена „мирна зона", в която да бъдат настанени 2 млн. от 3.6 млн. бежанци, които сега са в лагери в Турция. Според анализаторите истинската цел на Ердоган е да предотврати създаването на кюрдска държава в Сирия, а в перспектива – и да откъсне Северна Сирия, откъдето американските части се изтеглиха дни преди инвазията.

Губи ли Турция от създалата се ситуация и има ли вторична заплаха за Европа?

„Турция може да загуби много от тази ситуация. Аз се съмнявам, че санкциите ще бъдат сериозни, защото това би представлявало вторична заплаха за ЕС". Това каза в предаването „Видимо и невидимо" международният анализатор Давид Леви. Според него, Турция държи много силен коз в ръцете си - 3.6 млн. бежанци. Тя спазва договореността с ЕС и не ги пуска засега.

Давид Леви предупреди, че „ ако Турция успее да създаде т.нар. „зона за сигурност" от 30-35 км., изнесе ли там 2 млн. от тези бежанци на мястото на кюрдите, може да се получи двоен поток след това към Европа. Турция може да каже: От нашата територия ние не пускаме бежанци към Европа, спазваме своето обещание, но тази територия, наречена „зона за сигурност", не се управлява от нас – ние само я освободихме, нямаме общо с кризисната ситуация".

Международният анализатор коментира, че „ако ЕС и САЩ наложат сериозни санкции срещу Турция и, както каза Тръмп, „сринат турската икономика", тогава самото турско население ще представлява заплаха, като бежанска вълна, за Европа".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК