Какъв гръм удари в Сирия и как ехото му ще заглъхне в Европа и България?

Пресече ли Турция ''червената линия''?

20.10.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева

От 9 октомври 2019 в Северна Сирия е в ход турска военна офанзива с поетично име - ''Извор на мира''. Подкрепяните от Анкара арабски милиции настъпват срещу кюрдските отряди за народна самоотбрана. Според официална Анкара операцията  е антитерористична. След края й в региона трябва да бъде създадена ''мирна зона'', в която да бъдат настанени 2 милиона от трите милиона и двеста хиляди сирийски бежанци, които сега са в лагери в Турция. 

На 13 октомври 2019 сирийската армия изненадващо изпрати войски да спрат ''турската агресия'' в северната част на страната – вероятно със съгласието на Русия, макар тя категорично да отрича. Американският президент спря 100-милиардна сделка с Турция и остави американските части в Сирия. Еворпейският съюз призова страните-членки да спрат износа на оръжие към Турция. Ердоган декларира, че няма да се откаже от плановете си независимо от санкциите. Сега светът го чака да си избере посредник за бъдещите преговори. Какъв гръм удари в Сирия и как ехото му ще заглъхне в Европа  и България?

Коментари в студиото на Давид Леви – политически анализатор, доц. Михаил Иванов – експерт по етнически въпроси и Иван Сотиров – политик. ''Видимо и невидимо'', неделя, от 17.30 часа, по Bulgaria on air!