Масонството или свободното зидарство

Тайно общество ли е масонството?

06.10.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева

В предаването говорим за свободното зидарство или масонството. На сайта на Обединената велика ложа на България то е описано като философска, образователна, филантропска и просветителска институция. То е едно от най-старите светски братски общества в света - общество на мъже, изповядващи единни морални и етични ценности, чиято грижа е тяхното усъвършенстване. 

Дефиниции много, но най-важната предпоставка за разбиране на масонството е да освободите ума си от предварителните представи за него, тъй като в повечето случаи те са резултат от неинформирани изказвания, предположения, и дори на злонамерени обвинения.

Масонството не е тайно общество, неговите правила и цели са публични. Местата за среща често се използват и за други дейности освен масонството. Но аналогично на много други организации, срещите в ложите са отворени само за членове. Масоните не се насърчават да говорят открито за своето членство. Великата ложа не поддържа и не публикува списък с членовете си и не би разкрила имената им или друга информация за тях без тяхно разрешение.

От всеки масон се изисква да демонстрира смирение при приемането си. Новите членове дават тържествени обещания по отношение на своето поведение в ложата и в обществото. Всеки член се задължава да не се възползва от членството си за лично облагодетелстване. Неспазването на този принцип може да доведе до неговото изключване.

Що се отнася до българското масонство, през 2017 то отбеляза 25 години от реактивирането си в България. През юни 2015 година се осъществява единение на българското масонство, с което то се гордее. В състава на ОВЛБ има 126 ложи от цялата страна с около 4000 члена. 

В студиото гостуват Томас Джаксън – изпълнителен секретар на Световната конференция на великите ложи, и Искрен Йотов – Велик майстор на Обединената велика ложа на България.

Гледайте "Видимо и невидимо" в неделя, 6 октомври, от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR!