Кой се страхува от Лаура Кьовеши и защо?

Какъв е приносът на човека към съвременното изменение на климата?

29.09.2019 | 18:35 Редактор: Зара Паталева


Екоактивисти настояват за сериозни политически ангажименти в борбата с последиците от климатичните промени. "Климатичната стачка" е част от глобалната инициатива "Петъци за бъдеще" на шведската тинейджърка Грега Тунберг.

Миналият петък в ученическата стачка се включиха и хиляди офиси на фирми в целия свят, чиито служители напуснаха работните си места в знак на протест срещу бездействието в борбата с глобалното затопляне.

Самата Тунберг на 23 септември 2019 пред Общото събрание на ООН обвини световните политически лидери, че са отнели бъдещето ѝ. Това са добри поводи отново да се запитаме какъв е приносът на човека към съвременното изменение на климата и бягството от час, и безвкусните пърформанси ли са начинът да се борим с него.

С избора на амбициозната румънка Лаура Кьовеши започна изграждането на Европейската прокуратура, която ще има двустепенна структура: Европейски главен прокурор, отговарящ за управлението на Европейската прокуратура и организацията на работата ѝ, и колегия от прокурори, отговарящи за вземането на решения по стратегически въпроси.

Европейската прокуратура ще се бори с измамите, които засягат финансовите интереси на ЕС.

Тя ще провежда разследвания на престъпления за над 10 000 евро или трансгранични измами с ДДС, нанесли щети за над 10 млн. евро. Ще работи съвместно с националните правоприлагащи органи и в тясно сътрудничество с други органи като Евроюст и Европол.

Перипетиите около избора на Иван Гешев са известни на всички. Ще работят ли заедно двамата?