Затопляне: Тръбите като окови

Продължава ли енергийната ни зависимост от Русия?

29.09.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева

По време на парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов обясни докъде са стигнали руските енергийни проекти в България. Оказаха се толкова напреднали, че продължилата около месец шумотевица с ловене на руски шпиони спокойно може да бъде наречена бутафорна.

По отношение на Белене Бойко Борисов заяви, че се работи усилено за консорциум между "Росатом" и доставчиците на оборудване General Electric и Framatom, и нарече бившия гьол "наистина красив проект".

Що се отнася до Турски поток, миналата седмица "Булгартрансгаз" и саудитската компания Arkad спечелиха обществената поръчка за над 3 милиарда лева за строежа на 474 км газопровод от турската до сръбската граница.

Руснаците ще са основните ползватели на тръбата и ще прибират всички транзитни такси през първите 10-15 години, тъй като финансират строителството и ще начислят и лихва върху вложените средства.

България, освен че ще похарчи стотици милиони за съпътстващи съоръжения, се отказа и от 1.4 млрд. лв. транзитни такси от Украйна до края на 2022 г. Страната ни рискува и арбитражни дела за пропуснати ползи от невъзможността да осигури транзит на газ още от началото на 2020 г. , какъвто договор имаме сключен с Газпром.

Очевидно енергийната ни зависимост от Русия продължава. Коментари на Боян Рашев – експерт околна среда, доц. Красен Станчев – икономист и доц. Момчил Дойчев  – политолог.

Всичко това и още – в предаването "Видимо и невидимо", неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!