Кой дръпна шалтера на БНР? 

(Не)зависимости: повтаря ли се историята?

22.09.2019 | 18:33 Редактор: Зара Паталева

Макар "План за България" много повече да прилича на план за преврат, в опит за такъв бяха заподозрени протестиращите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Според сигнал на "криминално проявен", ако използвам лексиката на правоохранителните органи, средствата за протеста, който щял да прерасне в шурм на парламента, били осигурени от Цветан Василев чрез собственика на Дунарит Емилиян Гебрев.

Преврат естествено нямаше, но ехото неочаквано заглъхна в националното радио. Ресорният съдебен репортер бе 12 часа в немилост пред ръководството на радиото.

Справедливостта бе възстановена, след като премиерът лично се обади на "главанака", направил глупостта да свали Силвия Великова от ефир. За 5 часа обаче спря ефирът на програма Хоризонт на БНР – за първи път от създаването на радиото през 1930 г.  

Това премиерът нарече саботаж срещу правителството. Кой запушва устата на журналистите и дърпа шалтера на ефира? Преди 101 години, на 22 септември 1908, княз Фердинанд обявява независимостта на България.

След Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към извоюване на независимостта ни.