"Шпионският скандал" прогресивно се заплита

Докъде стигнахме с лова на шпиони-русофили?

22.09.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева

Втора седмица т.нар. "шпионски скандал" прогресивно се заплита. Забърканите в него се увеличават, целите им се глобализират, а прокуратурата им диша във врата.

Строгостта й обаче не попречи на обвинения в шпионаж Николай Малинов да обиколи тв студията и дори да се разходи до 16-тия събор на русофилите на язовир Копринка, за да укроти част от привържениците си, които искат прекалено бързо да свалят правителството.

Малинов пресякъл тези опити, за да не се унищожат положените от движение "Русофили" усилия за сближаване между България и Русия, които направили възможен строежа на АЕЦ Белене и Турски поток.

Всъщност крайната цел на "Проект България", който прокуратурата огласи в опит да убеди обществото, че обвиненията в шпионаж не са предизборна пушилка, е именно превръщането на страната в сателит на Русия, като се овладеят стратегически компании в медийния сектор – несъществуващата вече Тв7, в телекомуникационния сектор -  Виваком, и в оръжейния сектор – завод Дунарит, и накрая се сформира партия.

Цветан Василев щял да прехвърли на Малофеев активи за над половин милиард евро, срещу което той да получи протекциите на приближения до Кремъл руски олигарх. Малинов пък щял да финансира грандоманския си проект за манипулиране на българското общество. Шпионски ли е наистина този скандал и кой какви цели преследва с него?

В студиото на предаването "Видимо и невидимо" : доц. Даниел Вачков – историк, Бойко Бочев – експерт по телекомуникации, д-р Христо Панчугов – политолог. Неделя, 17.30 часа, по Bulgaria on air!