В опасност ли е демокрацията?

Ще намалят ли нови данъци неравенството в обществото?

21.07.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева

Според Конфедерацията на независимите синдикати в България данъчната ни система е една от най-несправедливите в ЕС. Тя трябва цялостно да се преструктурира, за да се заличат огромните неравенства между бедни и богати и за да има повече справедливост за хората с по-ниски доходи.

Затова от КНСБ предлагат девет основни промени в данъчната система. Основното искане е да се въведе необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата /МРЗ/ за страната.

Това означава, че хората, които работят на МРЗ, няма да бъдат облагани. От КНСБ предлагат още и поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до 10 пъти установената МРЗ за страната, семейно подоходно облагане, 0,1 % данък върху финансовите транзакции, удвояването на данък дивидент, дигитален данък, въвеждането на данък "богатство".

Според изчисленията на КНСБ реализацията на предвидените мерки ще струва на държавния бюджет 1,6 млрд. лв. Приходите обаче ще бъдат над 2 млрд. лв., което ще остави над 400 млн. в хазната.

Трябва ли да бъдат въвеждани нови данъци и ще намали ли това неравенството в обществото? Коментари в студиото на "Видимо и невидимо" на проф. Валери Димитров, Стефан Марков,  доц. Петър Чолаков по Bulgaria on air!