А сега накъде?

Време ли е да преминем към нов модел на икономическо развитие

09.06.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
А сега накъде?

Ще започнем с няколко откровения на лидерката на БСП Корнелия Нинова по една много характерна за българските партии причина – вършат ми работа. По-точно – ярко илюстрират тезата за нуждата от промяна в политиката, икономиката и обществото на България, която ще обсъждаме днес.

"Българите ни наказаха всички - еднакво и заедно, с негласуване. Това е много силен знак към нас. Те ни казват "Не ви харесваме еднакво". Това е въпрос, за който всички трябва да мислим, ако мислим за България, а не за тесни партийни интереси", заяви след изборите Корнелия Нинова. Тя самокритично констатира и че БСП не е успяла да създаде революционна обстановка, за да спечели изборите.

Пояснявам за по-младите ни зрители - според марксистката парадигма революционна обстановка има, когато масите не искат да живеят по старому, а управляващите не могат да управляват по новому. Революционна обстановка в България може да няма, но щом опозиционната лидерка си посипва главата с пепел, а знаков депутат на балансьора се връща в парламента със законопроект за намаляване на ДДС "заради нуждата да догоним Европа", най-малкото има мъртво вълнение.

Има и нужда от "догонване". Но вместо да препуснем едновременно във всички посоки, е по-добре да изберем  една. Това предполага отговор на въпроса: "А сега накъде?"

Коментари в студиото на "Видимо и невидимо" на Лъчезар Богданов – макроикономист, Икономиста, д-р Георги Проданов – политолог, Философа и Искра Ангелова –  актриса, Артиста  по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>