Европа позеленя, но не покафеня. България посивя, но не почервеня

Бъдещето ли избрахме?

02.06.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Европа позеленя, но не покафеня. България посивя, но не почервеня

Слуховете за смъртта на ГЕРБ се оказаха силно преувеличени. Борисов взе 5 процента и 1 евродепутат повече от БСП, ВМРО се надскочи два пъти, Демократична България вкара евродепутат, ДПС загуби евродепутат. Политическият монопол на ГЕРБ не бе прекъснат, въпреки корупционните скандали. Опозицията се оказа неспособна да формулира истинска алтернатива на сегашното управление. Нинова подаде оставка от председателския пост на БСП, но пак ще се кандидатира и пак ще я изберат.

Слуховете за смъртта на ЕС също се оказаха пресилени. На паневропейско ниво Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти остават най-големите политически групи, макар и със загуби на места.

Зелените и либералите триумфират в някои от най-големите страни-членки. Крайните и не толкова крайни нацоналисти доминират в други. Европа позеленя, но не покафеня. България посивя, но не почервеня. Радикалната им промяна бе отново отложена, но е неизбежна. Правителствата им със сигурност ще претърпят промени. Колко бърза и колко радикална ще бъде тази промяна?

Тези и още теми коментират в студиото на "Видимо и невидимо" доц. Здравко Попов – политолог, Философа; Веселин Желев – журналист, Журналиста и Любомир Канов – писател, Артиста по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>