Съдбоносни избори

Какви са последиците от несъстоялата се декомунизация на България

21.04.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Съдбоносни избори

Голямата грешка на българските управляващи след началото на прехода е, че не са направили декомунизация по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацификация на Германия. Такава оценка направи бившият премиер Иван Костов преди седмица, когато представяше книгата си "Свидетелства за прехода"

Самият преход Костов определи като буржоазна контрареволюция, а липсата на буржоазия в България му даде основание да обяви задачата на прехода за невъзможна. С несъстоялата се декомунизация и лустрация е свързана и втората тема в предаването. На пленум на 14 април 2019 БСП пренареди така драматично евролистата си, че председателката Нинова отказа да носи лична отговорност за изборния резултат.

Пренареждането обаче не намали количеството русофили и сътрудници на Държавна сигурност – кандидати за евродепутати, което пък провокира премиера Борисов да ги опише цветисто като "шпионин, Държавна сигурност, шпионин, Държавна сигурност и един, който разбира". Много е вероятно шумните етнически протести в града на Янтра да бяха изкуствено провокирани, за да отклонят вниманието от продължаващата сага с евтините апартаменти на властта.

За повече драматизъм бяха съборени и поредните незаконни коптори. Ромската интеграция обаче не напредна много. Срещу циганите или срещу правителството, което не може да реши "циганския проблем", трябва да бъде насочен гневът ни?

Коментари в студиото на "Видимо и невидимо" на проф. Димитър Вацов – политолог, Философа; Христо Христов – журналист, Журналиста и Владислав Карамфилов – актьор и режисьор, Артиста. Неделя,  по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук >>