Разделяй и владей!

Могат ли претенциите за всевъзможни малцинства да разделят гражданите на ЕС

07.04.2019 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Разделяй и владей!

"Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени", каза миналата седмица министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу пред български изселници в Текирдаг. Става дума за окончателно приетите промени в Закона за вероизповеданията, които разсрочиха дълговете им за 10 години, но не забраниха външното им финансиране. Думите на Чавушоглу дадоха повод на премиера Бойко Борисов да поиска извинение от турския вицпрезидент Фуат Октай. Не го получи, но седмица по-късно този факт бе омаловажен с твърдение, че думите на г-н Чавушоглу били неправилно преведени. Вероятно това е знак скандалът да затихне.

Скандалът, забъркан от партия ДОСТ обаче още тлее. Лидерът й Лютви Местан вече е разследван от прокуратурата заради намерението на партията му да организира подписка за законово признаване на статут на национално малцинство на нейни членове и симпатизанти. Според документа, българските турци "безспорно са национално малцинство в не по-малка степен от етническите българи в Албания, Украйна, Молдова, Унгария и други държави. Отричането на този факт ще продължава да генерира напрежение в междуетническите отношения". Могат ли претенциите за всевъзможни малцинства да разделят гражданите на Европейския съюз в навечерието на поредните евроизбори?

Тези и още теми коментират в студиото на "Видимо и невидимо" по Bulgaria on air, Лютви Местан – председател на партия ДОСТ, Политика, Николай Василев – политолог, Философа и Антон Антонов – юрист, Юриста.


Втора част гледайте тук >>