Акциите на Samsung достигнаха рекордно ниво

Анализаторите очакват компанията да отчете най-добрата си печалба след като Galaxy S8 удари пазара

07.04.2017 | 16:21 Редактор: Василена Василева
Акциите на Samsung достигнаха рекордно ниво

Технологичният гигант Samsung Electronics прогнозира в петък най-добрата си тримесечна печалба от над три години за периода януари-март, като задмина оценките на анализаторите и отвори възможност за постигане на рекордна годишна печалба благодарение на бизнеса си с чипове, съобщава Ройтерс.

Конкурентът на Apple бързо се възстановява от скъпия провал от миналата година на сапозапалващия се мобилен телефон Galaxy Note 7 и от политическия скандал, в който бе замесен заместник-председателят Джей Лий.

Глобалният лидер в чиповете заяви, че оперативната печалба през първото тримесечие вероятно ще достигне 9,9 трлн. вона (8,8 млрд. долара) спрямо средната прогноза за 9,4 трлн. вона в анкета на Thomson Reuters сред 18 анализатори. Очаква се приходите да се увеличат с 0,4% до 50 трлн. вона, също задминавайки прогнозите на анализаторите.

"Бизнесът с полупроводници вероятно е бил основният двигател на печалбата", казва анализаторът от Heungkuk Securities Лий Мин-хе, добавяйки, че продажбите от по-долните класове смартфони също са помогнали на бизнеса да остане на печалба.

Цената на акциите на Samsung достигна рекордно ниво от 2,134 млн. вона в края на март заради очакванията за рекордна годишна печалба през 2017 г., докато южнокорейският технологичен гигант се възстановява от смущаващото изтегляне на устройствата Note 7 заради възпламеняващите се батерии.

Инвеститорите и анализаторите очакват Samsung да отчете най-добрата си тримесечна печалба в историята за периода април-юни, след като на 21 април новият смартфон Galaxy S8 ще удари пазара. Устройството е първият луксозен модел от изтеглянето на Note 7 през октомври.

Някои анализатори прогнозират, че S8, който ще има най-големият екран сред високия клас смартфони на Samsung за момента, ще постигне нов рекорд за продажби през първата година.

"Samsung ще се опита да възстанови пазарния си дял, който изгуби миналата година, и ще засили обемите дори ако трябва да отдели повече средства за това", коментира фонд мениджърът от IBK Asset Management Ким Хюн-су.

Снимка: Pixabay

Четете още в Investor.bg