Акциите на Apple паднаха, търсенето в Китай се сви

Бъфет предупреди инвеститорите да игнорират промените в резултатите

05.01.2019 | 11:33 Редактор: Василена Василева
Акциите на Apple паднаха, търсенето в Китай се сви

Спадът на цената на акциите на Apple вероятно ще предизвика нови главоболия на Berkshire Hathaway, след като конгломератът преживя най-големия тримесечен спад на своето нетно състояние, предава Ройтерс.

Акциите на Berkshire клас А намалиха стойността си с 5,6% в четвъртък, тъй като Apple, най-голямата ѝ инвестиция в обикновени акции, понижи прогнозата за тримесечните си приходи, след като търсенето в Китай се сви, а по-малко потребители си купиха нови модели iPhone. Цената на книжата на Apple спадна с 10 на сто.

Понижението на цената на акциите на Berkshire oтразява влиянието на Apple върху базираната в Омаха, Небраска, компания, която мери активите минус пасивите и която Бъфет ползва, за да преценява растежа.

Спадът в четвъртък последва спад на цената на акциите през четвъртото тримесечие, който може да струва 8,2% спад на стойността, твърди анализаторът на Keffe Bruyette & Woods Майерс Шийлдс, пише Investor.bg

Голяма част от достигащите 219 млрд. долара активи на Berkshire към 30 септември, включително Kraft Heinz Co, понесоха двуцифрени спадове през тримесечието, когато S&P 500 и дивидентите се свиха с 13,5%.

Като се има предвид, че Berkshire не е продала никакви акции, стойността на нейния 5,3-процентен дял от Apple е намаляла до около 36 млрд. долара в четвъртък, от 57,6 млрд. долара на 30 септември.

Асистентът на Бъфет не е отговорил на запитванията по имейл за коментар дали вижданията на милиардера по отношение на Apple са се променили.

Много инвеститори смятат Apple за технологична компания, сектор, който Бъфет обикновено избягва. Той я разглежда по-скоро като потребителска компания, отразяваща зависимостта на толкова много хора от техните телефони, а на годишната среща на Berkshire миналия май той обясни, че „ще се радва да види спад в цената на акциите на Apple”, така че да купи още от тях.

Спадът на стойността може да насочи Berkshire към нетна загуба за четвъртото тримесечие, дори и нейните десетки други бизнеси да се представят добре. Това се дължи на счетоводно правило, което изисква Berkshire да отчита загуба от нереализирани инвестиции. Бъфет предупреди инвеститорите да игнорират промените в резултатите.

Снимка: Pixabay