Депутатите обсъдиха Бюджет 2019: Мина през 3 парламентарни комисии

Минималната работна заплата става 560 лв., учителските възнаграждения скачат с 20%, а тези на администрацията - 10%

01.11.2018 | 19:23 Редактор: Велислав Филипов
Депутатите обсъдиха Бюджет 2019: Мина през 3 парламентарни комисии

Започнаха дебатите по бюджета за следващата година. Трите проектобюджета - на държавата, на общественото осигуряване и на Здравната каса, бяха разгледани от депутатите на съвместно заседание на три парламентарни комисии.

Очаквано бюджетите бяха приети. "За" гласуваха управляващата коалиция, а "против" опозицията.

Най-важното в Бюджет 2019 е увеличението на минималната заплата на 560 лв. от 1 януари. Учителските заплати ще бъдат повишени с 20%, а на администрацията - с 10%. 

Максималният осигурителен доход от следващата година ще бъде вдигнат на 3000 лв. Точно това предложение предизвика голям спор със работодателите, тъй като синдикатите бяха "за" това увеличение, но бизнесът категорично против. Във връзка с предложението за увеличение на максималния осигурителен доход, от ДПС бяха категорични, че няма да подкрепят бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година.

От 1-ви юли 2019 година пенсиите ще бъдат увеличени с 5,7% и така минималната ще стане 220 лв., а максималната 1200 лв., тъй като и следващата година няма да отпадне таванът върху пенсиите. 

Приоритетите на правителството за следващата година са: на първо място е поставено социалното осигуряване, за което се дават почти 14 млрд. лв., за здравеопазването над 5 млрд. лв., а за охрана и сигурност почти 5 млрд. лв. За образование държавата ще отпусне 4,2 млрд. лв.