България извън топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света

Страната ни все пак остава в "червената зона"

13.09.2018 | 15:57 Редактор: Тодор Петров
България извън топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света

България заема 12-о място в Глобалния индекс на цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие на годината и вече е извън топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света. В индекса са включени 57 страни и територии. 

Цените на жилищата у нас през вторите три месеца на 2018 г. са нараснали с 8,2% на годишна основа и с 3,6% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година. Спрямо първото тримесечие на 2018 г. цените на жилищата са се повишили с 1,6%. 

Страната ни слиза с пет позиции надолу спрямо класацията от първото тримесечие, когато заемаше седмо място в индекса на Knight Frank, но все пак остава в "червената зона", където попадат най-бързо растящите пазари в света. България се нарежда непосредствено след Хърватия и преди Чехия и Колумбия.

Второто място заема Хонконг, а третото е за Латвия. Десетката се допълва от Словения, Унгария, Ирландия, Турция, Мексико, Сингапур и Холандия. Украйна остава най-слабият жилищен пазар в света. 

Десетката на най-слабите жилищни пазари в света се допълва от Перу, Саудитска Арабия, Бразилия, Италия, Финландия, Израел, Швеция, Мароко и Гърция.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, приключва второто тримесечие на 2018 г. с ръст от 4,7% на годишна база, което е най-бавният годишен растеж от третото тримесечие на 2016 г.

Още по темата четете в Investor.bg

Снимка: Pixabay