Бензинът е хем най-евтин у нас от ЕС, хем най-много плащаме...

Средно литър от горивото излиза 5,46% от дневния доход на българина

30.07.2018 | 19:34 Редактор: Иван Берберов
Бензинът е хем най-евтин у нас от ЕС, хем най-много плащаме...

Бензинът в България е най-евтин в Европейския съюз. Горивото обаче е най-недостъпно от гледна точка на доходите.

Средната номинална цена на бензина, продаван в България през второто тримесечие на годината, е 1,14 евро за литър. Това е най-ниското ниво, отчетено сред всички държави-членки от Общността.

Данните са на Bloomberg, като агенцията следи цените на масовия бензин А-95 в 61 страни по света. Въпреки че у нас бензинът е най-евтин, шофьорите имат най-малка възможност да си го купят.

Оказва се, че един литър А-95 струва 5.46% от средния дневен доход в България. Най-близо до това ниво е северната ни съседка Румъния, но заради по-високите реални доходи там, шофьорите дават за бензин 4.37% от среднодневния си доход. 

В световен мащаб цените на бензина са се покачили средно с 6% спрямо първото тримесечие и с 15% при сравнение с второто тримесечие на 2017 година.

Най-скъпо в ЕС е горивото в Норвегия и това при положение, че край бреговете на скандинавската държава се добива нефт. Най-евтино е горивото в страните, които произвеждат петрол. В Иран литър бензин А-95 струва 24 евроцента, а в Русия 62 евроцента.