Влизаме ли в еврозоната? Питаме на 13 юли, разбираме на 16

Притесненията на хората са, че всичко ще поскъпне, но работодателските организации са скептични

29.06.2018 | 19:34 Редактор: Иван Берберов
Влизаме ли в еврозоната? Питаме на 13 юли, разбираме на 16

Заявката за влизане на България в чакалнята на еврозоната, ще бъде представена на 13 юли пред финансовите министри от Европейския съюз. Днес в Брюксел премиерът Бойко Борисов трябваше да представи кандидатурата ни.

За разлика от вчера, когато премиерът Бойко Борисов заяви, че ще запознае лидерите на страните от еврозоната с кандидатурата на България за чакалнята, днес той се въздържа от тази идея, а каза само, че сме готови за ERM ІІ.

Критериите, които България от години изпълнява, са ниска инфлация, бюджетен дефицит под 3 процента, ниски нива на държавния дълг – под 60 процента, ниски дългосрочни лихвени проценти на държавните облигации. 

По отношение на стабилния курс към еврото, ние го имаме, най-малкото защото от 20 години сме във валутен борд.

Според икономистите един от проблемите е размерът на доходите. България е на последно място по БВП на глава от населението в страните от ЕС. Това означава, че и нашите доходи са най-ниски. 

Ако в средата на юли подадем документи за чакалнята, то влизането ни в еврозоната ще е в края на 2020 г. или в началото на 2021 година. Притеснението на повечето хора е, че всичко ще поскъпне.

Работодателските организации не са на това мнение и дават за пример триото Литва, Латвия и Естония, които също са били във валутен борд преди да въведат еврото.

Според правилата, по които досега се е  подавало документи за чакалнята на еврозоната, това винаги се е случвало в петък, а отговорът е идвал в следващият понеделник. Сиреч, ако подадем документи на 13 юли, което се пада петък, ще получим отговор на 16 юли, понеделник.