Борисов чака решение за добива на газ в Генерал Тошево

Основен приоритет на правителството е опазване здравето на хората

03.01.2018 | 21:06 Редактор: Тодор Петров
Борисов чака решение за добива на газ в Генерал Тошево

Премиерът Бойко Борисов и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров обсъдиха резултатите от референдума в общината по въпроса за добив на природен газ. Мнозинството от гласувалите в допитването, което се проведе през декември, се обявиха против добива на синьо гориво.

Премиерът разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в спешен порядък да намерят решение на въпроса, съобщиха от правителствената информационна служба.

По-късно на среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, инициативния комитет против добива на природен газ и местната власт на Генерал Тошево, министрите заявиха, че основен приоритет на правителството е опазване здравето на хората.

По думите на министър Петкова Министерството на енергетиката няма да предприеме никакви действия по издаване на търговско открие за добивни дейности в блок "Добрич" преди получаване на становище по Оценка на въздействие върху околната среда от Министерството на околната среда и водите.

Към момента МОСВ очаква становища от още осем компетентни институции за изясняване на поставени по време на обществените обсъждания въпроси, преди да се пристъпи към разглеждане на ОВОС от експертен съвет на Регионалната инспекция по околна среда и води.

Снимка: Правителствена пресслужба