Европа без Меркел? Инвеститорите анализират шансовете за поредна "изненада"

Според проучванията на общественото мнение Мартин Шулц напредва с всеки изминал ден

06.02.2017 | 22:41 Редактор: Ирина Георгиева
Европа без Меркел? Инвеститорите анализират шансовете за поредна "изненада"

Сериозен опонент на германския канцлер Ангела Меркел кара инвеститорите да имат предвид поредната потенциална изборна изненада - премахването на ключова политическа константа през годините на трусове в еврозоната, но и край на склонността към мерки за икономии в Европа.

Определянето на Мартин Шулц за кандидата на социалдемократите, който ще се изправи срещу Меркел в битката за канцлерския пост, активизира кампанията за парламентарните избори в Германия през септември и представителите на неговата партия, които се осмеляват да мислят, че тя може да бъде победена, пише агенция Ройтерс.

Шулц остава аутсайдер, но проучванията на общественото мнение показват, че той напредва с всеки изминал ден. Анкета, публикувана в четвъртък, показа разлика от само 6% между консервативния блок на канцлера и социалдемократите. Според проучването Шулц изпреварва с много Меркел по лична популярност.

Това е смущаваща перспектива за някои инвеститори, които вече са свикнали с методичната реакция на германския канцлер на редуващите се една след друга кризи в Европа, които в известна степен доведоха до трицифрената разлика в доходността между германските и португалските държавни облигации.

Само преди седмица Лари Финк, ръководител на най-големия фонд в света за управление на активи, BlackRock, похвали "моралната лидерска роля, която канцлерът Меркел и Германия играят в един все по-нехармоничен свят", изразявайки надежда, че това ще продължи.

Шулц, бивш председател на Европейския парламент, обаче иска да размести пластовете из основи.
Станал очевидец на отслабването на своята партия в "голямата коалиция" с консервативния блок на Меркел, той обещава да се бори за по-справедливи данъчни правила, по-високи заплати и по-добро образование, както и да преодолее "дълбоките разделения", подхранващи популизма.

Финансовите пазари ще възприемат това като намек за разхлабване на строгата фискална политика на икономии - нещо, което не би било проблем за една голяма икономика с голям излишък по текущата сметка и вероятно би било добро за европейските акции, макар и не за облигациите, ако стимулира инфлацията.

Един урок за инвеститорите от 2016 г. беше, че политическите шокове от избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и от референдума във Великобритания за излизане от ЕС не предизвикаха срив на пазарите. Това отчасти се дължи на благоприятстващите икономическия растеж фискални политики, които излязоха на преден план, измествайки прекаленото разчитане на изчерпилата се парична политика.

Една промяна в Германия може и да помогне за смекчаване на международното напрежение около бюджетния и търговския излишък на страната, което излезе отново на повърхността през последните дни, когато главният търговски съветник на Доналд Тръмп разкритикува остро предимството, което получават германските износители от "силно подцененото" евро.

Друг въпрос за международните инвеститори ще бъде какво ще се случи с твърдата позиция на сегашния германски министър на финансите Волфганг Шойбле за финансовата помощ за Гърция, ако ветеранът бъде заменен на поста. Те ще искат да знаят дали Шулц може да сложи край на настояванията за икономии в Европа и да вземе на мушка програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за печатане на пари и отрицателните лихвени проценти, които съсипват спестяванията на германците.

"Ако четете между редовете, администрацията на Меркел поддържаше твърдо действията на ЕЦБ", заяви Тим Баркър, директор за кредитирането в Old Mutual Global Investors. "Ако тя не е на власт, дали тази подкрепа ще се запази? Не знаем отговора."

Прочетете целия анализ в Investor.bg